MDR-1 בכלבים/ רגישות לתולעת הפארק
בכלבי קולי, רועים אוסטרלים וגזעים נוספים (רשימה מלאה של הגזעים ושכיחותם בהמשך), ניתן למצוא בגנום שלהם מוטציה הנקראת MDR-1, Multi-Drug Resistance-1. מוטציה זו גורמת לגזעים אלו להיות רגישים למספר תרופות כאשר הנפוצה מכולן היא משפחת התרופות של האיוורמקטינים (Ivermectin), אשר משמשת כטיפול מונע כנגד תולעת הפארק. כמו כן גם רגישות לציקלוספורין, אייספרומזין ועוד..
מהי מוטציית ה MDR-1-
MDR-1 הינו קיצור לגן הנקרא Multi-Drug Resistance-1 gene. אשר גורם לריכוז מסוכן של תרופות ורעלנים בתאי המח ועלול לגרום לתגובות נוירולוגיות ומוות.
בכלבים רגילים אשר לא נושאים את הגן, מנגנון המחסום של דם/מח ( Blood/Brain barrier) מגן על תאי המח ממגוון תרופות ורעלנים.
P- Glycoprotein, הינו חלבון אשר משמש משאבה לתרופות ורעלנים מהנוזל המוחי-שדרתי (cerebrospinal fluid) בחזרה אל מחזור הדם הכללי. המוטציה הנ"ל למעשה פוגעת בפעילות של חלבון זה וגורמת לריכוז יתר של תרופות בנוזל המוחי-שדרתי אשר גורם לפגיעה בפעילות במוחית התקינה.
התרופות אשר מצטברות במח של כלבים בעלי המוטציה עלולות לגרום לסימנים נוירולוגים ולתופעות לוואי כגון הליכה לא יציבה(אטקסיה), עוויתות ואף מוות.
כיצד ניתן לגלות עם הכלב נושא את מוטציית ה MDR?
על מנת לגלות אם הכלב נשא של המוטציה יש צורך לעשות בדיקה גנטית פשוטה ע"י שליחת טיפת דם יבשה על נייר למעבדה או שליחת דגימת דם במבחנה.
הבדיקה הינה מאוד מדויקת ותזהה את הגנוטיפ של הכלב, ובדיוק איזה אם בכלל גן של MDR יש לו.
דו"ח המעבדה שיתקבל יכיל את אחת מהאופציות הבאות:
Normal/Normal, Normal/Mutant, Mutant/Mutant.
Normal/Normal – הכלב אינו נושא את מוטציית MDR-1 ויכול לקבל את כל סוגי התרופות.
Normal/Mutant- הכלב נושא את המוטציה רק באלל אחד מתוך 2 (הטרוזיגוט). כלומר הכלב קיבל את המוטציה מאחד מהוריו. כלבים הטרוזיגוטים עדיין עלולים להיות רגישים לתרופות.
Mutant/Mutant- המוטציה נמצאת בשני האללים, הכלב רגיש לתרופות ויעביר את המוטציה לצאצאיו. יחד עם זאת אין מניעה להרבעה של כלבים אלו לפי ASHGI (Australian Shepherd Health & Genetics Institute)
מה קורה עם הכלב שלי נשא של MDR-1?
לרוב ההתיחסות למוטציה היא בעת מתן טיפול לתולעת הפארק. אם כלבך הוא נשא הטרוזיגוטי (רק אלל מוטנטי אחד) ניתן להתחיל עם מינון נמוך ולאט לאט להעלות את המינון כל עוד לא נצפו תופעות לוואי.
אם הכלב הוא נשא של המוטציה בשני האללים, אסור לתת לו תרופות כלל ממשפחת האיוורמקטין ויש צורך בפתרונות חלופיים כגון אמפולות יעודיות כנגד טפילים ותרופות אחרות.
אילו גזעים רגישים ל MDR ומה השכיחות של הגן בגזעים אלו?
קולי (Collie Rough/Smooth) 70%
רועה אוסטרלי (Australian Shepherds) 50%
וויפט ארוך שיער (Long-Haired Whippets) 65%
רועה אוסטרלי (אמריקני) מניאטורי (Miniature American
(Australian) Shepherds) 50%
מקנב בורדר קולי (McNabbs Border Collie) 30%
כלב רוח (Silken Windbounds) 30%
רועה אנגלי (English Shepherd) 15%
רועה גרמני (German Shepherd) 10%
בורדר קולי (Border Collie) 5%
רועה אנגלי עתיק (Old English Sheepdogs) 5%
כלבים מעורבים (Mixed breeds) 5%
לסיכום, כלבי קולי וכלבי רועים רבים עלולים להיות נשאים של המוטציה MDR. המוטציה גורמת להצטברות של רעלנים ותרופות במח שבריכוז מספיק גבוה יגרמו לתופעות נוירולוגיות, עיוותים ומוות.
ישנה דרך פשוטה על מנת לאבחן האם הכלב נשא או לא. ובמידה וישנו חשד לכלב מעורב עם אחד מהגזעים הנ"ל ללא ידיעת ההיסטוריה של הההורים שלו מומלץ מאוד לבצע את הבדיקה על מנת לתת את שירותי הרפואה הטובים ביותר עבור כלבכם ולא לסכנו לחינם.
וטרינר במרכז, אבן גבירול 15 תל אביב
0775077157