אחת הבעיות הנפוצות בחתולים זכרים הינה חסימת שתן. מדובר על מצב מסכן חיים אשר יש להיות מודעים אליו ולהגיב במהרה ובהתאם. במאמר זה נסקור את התופעה, מהי חסימת שתן, כיצד נגרמת, איך נדע שהחתול שלנו סובל ממנה וכיצד יש להגיב על מנת לטפל בו.
מהי חסימת שתן בחתולים?
חסימת שתן הינה תופעה הנגרמת כאשר אובייקט כלשהו חוסם את מעבר השתן מהשלפוחית דרך האורתרה ובכך מונע מבעל החיים לתת שתן. תופעה זו נפוצה למדי בחתולים זכרים, שכן האורתרה שלהם צרה מאוד מה מעלה שכיחות חסימות. חסימת שתן הינה מצב מסכן חיים הדורש התערבות מיידית, שכן כל עוד החתול אינו נותן שותן עולים ריכוזי מלחים (בעיקר אשלגן) בדמו אשר יכולים לפגוע בפעילות הלב ולסכן את חייו.
ממה נגרמת חסימת שתן?
קיימות שתי סיבות עיקריות לחסימת שתן בחתולים זכרים, אשר אופייניות לגילאים שונים של חתולים. בחתולים צעירים, הסיבה הנפוצה ביותר לחסימה היא בשל FIC (דלקת שתן אידיופטית בחתולים). FIC הינה דלקת שאינה חיידקית המתפרצת בשל גורמים לא ידועים בחתולים צעירים (מחקרים הראו קשר לסטרס אשר בו נמצא החתול). דלקת זו גוררת ריבוי תאי דם ודלקת בשתן וכן רמות חלבונים גבוהות היוצרות מעין פלאג החוסם את מעבר השתן. הסיבה העיקרית השניה לחסימת שתן הינה אבנים בדרכי השתן, והיא נפוצה בחתולים בוגרים יותר. סיבות נוספות כוללות גידולים החוסמים את מעבר השתן ועוד, אך הן מאוד לא נפוצות.
כיצד אדע אם החתול שלי סובל מחסימת שתן?
חסימת שתן הינה מצב מאוד כואב ולא נעים עבור החתול ולכן הוא ימצא איך למשוך את תשומת ליבנו לכך שמשהו מציק לו. סימנים אופיינים כוללים קולניות מוגברת, יללות, חוסר מנוחה, כניסה מרובה לארגז הצרכים תוך כדי יללות. סימנים נוספים אשר יכולים להיות מוצגים הינם הקאות, אפאטיות ובשלב יותר מאוחר ירידה בקצב הלב ותגובתיות מופחתת לסביבה.
כיצד ניתן לטפל בחתול הסובל מחסימת שתן?
הטיפול הראשוני בחסימת השתן הינו טיפול חירומי הכולל את פתיחת החסימה תחת הרדמה מלאה. הוטרינר ינסה להחדיר קטטר שתן לחתול, משימה קשה למדי שכן יש לפרוץ דרך האובייקט החוסם את המעבר. לעיתים יש צורך בשטיפות בלחץ על מנת לפתוח את החסימה. ברגע שהחסימה נפתחה, הוטרינר יקבע את קטטר השתן שכן חשוב לעקוב אחר ייצור השתן בימים שלאחר פתיחת החסימה. כמו כן, יש לבצע בדיקות דם לזיהוי רמת האשלגן בדם וכן של תפקוד הכליות (לאחר חסימה ממשוכת תתכן פגיעה בפעילותן). במידה והחתול בשלב שנפגעת פעולת לבבו יש לתת תרופות המגבירות את פעילות הלב ונוגדות את פעולת האשלגן (קלציום גלוקנט). תרופות נוספות אשר החתול יקבל במהלך אשפוזו (וייתכן ויידרש להמשיך איתן גם לאחר שחרורו) כוללות מרחיבי אורתרה על מנת למנוע הישנות של החסימה ותרופות מרגיעות על מנת להפחית סטרס.
במידה והחסימה נגרמה על ידי אבנים ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית על מנת להסיר את האבנים.
חסימת שתן הינה מצב מסכן חיים הדורש התערבות מיידית, אך לרוב לאחר כיומיים שלושה של אשפוז, החתולים חוזרים לפעילות וחיוניות מלאה. חשוב שבעלי חתולים יהיו מודעים לסימנים על מנת להאיץ זיהוי וטיפול ובכך למנוע סיכון מיותר מהחתול.
רפואה שלמה!