כמו כל בעלי החיים (ובני האדם בכללותם), גם חיות המחמד שלנו מזדקנות. זקנת בעלי החיים מלווה במחלות רבות ומגוונות, חלקן קשות וחלקן קלות וניתנות לטיפול פשוט יחסית. במאמר זה נסקור את הסינדרום הוסטיבולרי בכלבים, סינדרום הנפוץ בכלבים מבוגרים. מהו הסינדרום, ממה נגרם וכיצד ניתן לטפל בו.
מהו הסינדרום הוסטיבולרי?
הסינדרום הוסטיבולרי הינו פגיעה במערכת הוסטיבולרית, המערכת האחראית על שיווי המשקל וקואורדינציה של בעלי החיים שלנו. המערכת הוסטיבולית היא המאפשרת באופן תקין לבעלי החיים שלנו להתמצא במרחב ולהתנייד בקלילות ממקום למקום.
מחלה זו תופיע בדרך כלל באופן פתאומי כשהאוכלוסייה החולה האופיינית הינה מעל גיל 8. הסימנים הקליניים (אשר יכולים להיות מאוד דרמטיים) כוללים – אובדן התמצאות, אובדן שיווי משקל (מעידות), הטיית ראש לאחד הצדדים, עמידה רחבה עם פיסוק הרגליים, סימנים של בחילה אשר יכולים אפילו להיות מלווים בהקאות, ריור ואובדן תיאבון. מקרים חמורים יותר יתבטאו בחוסר יכולת לעמוד, נפילה תמידית לצד אחד או הליכה קבועה במעגלים.
ממה נגרם הסינדרום הוסטיבולרי?
פגיעה במערכת הוסטיבולרית יכולה להיגרם או מפגיעה באוזן התיכונה (מזכיר את מחלת ה״ורטיגו״ בבני אדם) או מפגיעה במערכת העצבים המרכזית (או, ביתר דיוק, במוח הקטן – הצרבלום). המרכיב הנפגע בסנדרום הוסטיבולרי אינו ברור ולמעשה ייתכן שאינו ספציפי ובעצם מדובר בשם כולל לפגיעות שונות במערכת אשר יכולות להיגרם בכלבים מבוגרים יותר. הפגיעות האפשריות כוללות דלקות אוזניים, גוף זר באוזן, חוסר איזון הורמונלי (תפקוד לא תקין של בלות התריס) ואפילו גידולים במערכת העצבים.
האבחנה לסינדרום נעשית על דרך השלילה כשלמעה מחפשים כל מיני אלמנטים אחרים הגורמים לסימנים וסטיבולרים.
כיצד ניתן לטפל בכלב הסובל מהסינדרום הוסטיבולרי?
בסינדרום הוסטיבולרי כשלעצמו אין טיפול ספציפי והטיפול מתבסס על מנוחה (לעיתים מצריך אשפוז) וטיפול תומך הכולל נוזלים לוריד. לרוב טיפול שכזה יביא לשיפור משמעותי בהרגשת בעל החיים תוך יום-יומיים.
מחלה זו כנראה אינה המחלה הנוראית ביותר שיכולה לפקוד את בעלי החיים שלנו אבל זו כן מחלה המצריכה טיפול והשגחה צמודה על מנת למנוע סבל מיותר של בעל החיים.
הישארו ערניים לבעלי החיים שלכם, בעיקר עם התבגרותם!
רפואה שלמה!