הרעלת שוקולד בכלבים וחתולים-וטרינר תל אביב- וטרינר בתל אביב-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אחת ההרעלות הנפוצות בכלבים וחתולים היא הרעלת שוקולד. במאמר זה נדון בהרעלה זו. כיצד היא מתבטאת, איזו כמות של שוקולד יכולה לגרום לסימני ההרעלה, כיצד נאבחן הרעלת שוקולד וכיצד נוכל לטפל בכלבים וחתולים אשר אכלו שוקולד.
אז מהי הרעלת שוקולד?
רוב בעלי הכלבים והחתולים מודעים לכך ששוקולד מסוכן לבעלי החיים שלנו. כמו כן, מכיוון ששוקולד כה נפוץ עבורנו, ההרעלה נפוצה מאוד גם היא. מספיק שבעל החיים ״יגנוב״ חפיסת שוקולד או חתיכת עוגה.
בשוקולד ובקקאו מצוי החומר הרעיל שנקרא תיאוברומין (Theobromine). חומר זה נמצא בשוקולד בקורלציה לכמות הקקאו, לכן שוקולד ושוקולד לאפייה הינם המסוכנים ביותר עבור עבור בעלי החיים שלנו (בעלי ריכוז קקאו גבוה במיוחד). המינון הרעיל של החומר הפעיל הינו 20 מ"ג\לק"ג משקל גוף. מה שזה אומר שכלב גדול עלול לסבול מסימני הרעלה אפילו אם אכל רק 3 גרם של שוקולד מריר.
תיאוברומין גורם לגירוי יתר של מערכת העצבים המרכזית, השרירים, העלאת קצב הלב, והיצרות של כלי הדם. חומר מסוכן נוסף הנמצא בשוקולד הוא קפאין – קפאין גורם לשחרור אדרנלין ובכך יכול להשפיע באופן שאינו רצוי על בעלי החיים שלנו.
איך ניתן לדעת אם בעל החיים שלי סובל מהרעלת שוקולד?
הסימנים הקליניים של כלב הסובל מהרעלת שוקולד כוללים שלשולים והקאות (בעיקר בכמויות הנמוכות), היפראקטיביות, רעד, עוויתות (פרכוסים), הפרעות לקצב הלב ואפילו למוות. לכן אין להקל ביחס להרעלה זו, ואם יש חשד להרעלה יש להגיע במהרה אל הוטרינר המטפל כמה שיותר מהר. אין בדיקה מסויימת לצורך אבחון הרעלת שוקולד. האבחון יתבצע על סמך הסימנים הקליניים (אם מוצגים) ועל בסיס ההיסטוריה של אכילת שוקולד.
כיצד ניתן לטפל בכלב הסובל מהרעלת שוקולד?
הטיפול הראשוני, במידה ולא עברו יותר מ3-4 שעות מרגע אכילת השוקולד, הוא גרימת הקאה. הוטרינר המטפל יזריק לבעל החיים חומר אשר גורם לו להקיא, ובתקווה יפלט השוקולד שנאכל לפני שעוכל ונוכל למנוע את הסימנים הקליניים.
במידה ופספסנו את חלון ההזדמנויות הזה, ישנם טיפולים סימפטומטיים שניתן לתת לבעל החיים בתוספת נוזלים לוריד על מנת לספק תמיכה פיזיולוגית. כמו כן, מומלץ אשפוז בעל החיים לצורך השגחה (במידה ובעל החיים נכנס לעווית מדובר במצב חירומי אשר יש לטפל בו מיד על מנת למנוע נזק מוחי בלתי הפיך).
טיפול הכרחי לבעל החיים הינו מתן פחם פעיל (לרב בצורת אבקה אשר מערבבים במזון רטוב). הפחם הפעיל סופח את הרעלים שנמצאים במערכת העיכול של בעל החיים ובכך מונע את החמרת הסימנים הקליניים.
הטיפולים התומכים הניתנים כוללים מגני מערכת עיכול, חומרי הרגעה, חומרים המורידים את קצב הלב ועוד.
על אף שמדובר בהרעלה נפוצה מאוד, אין להקל ראש. על כל ספק הגיעו מיד אל הוטרינר המטפל על מנת שיוכל להעריך את המצב.
רפואה שלמה!