תסמונת עין יבשה
תסמונת עין יבשה(KCS) הינה מצב בו בלוטת הדמעות אינה מסוגלת לייצר כראוי את נוזל הדמעה. לדמעות תפקיד חשוב בשמירה על לחות העין, להרחיק גופים זרים ולהגן מפני גורמים מזהמים. בנוסף, הדמעות מכילות חומרים אשר מזינים את חלקה החיצוני של העין, בפרט את אזור הקרנית מכיוון שהיא אינה מכילה כלי דם. כל גורם אשר פוגע בתפקודה התקין של בלוטת הדמעות עלול לגרום לתסמונת העין היבשה.
גורמים עיקריים:
- מחלה אוטואימונית- הסיבה הנפוצה ביותר ונחשבת למחלה גנטית, כלומר, לגזעים מסוימים יש נטייה גבוהה יותר לפתח אותה, כגון: בוקסר, בולדוג, פאג, פקינז, קוקר ספניאל, שי-צו, יורקשייר טרייר,ווסט הילנד, סמויאד ועוד. מסיבות שאינן ברורות המערכת החיסונית תוקפת את התאים אשר מייצרים דמעות ומביאה לירידה בייצור נוזל הדמעה.
- מחלות זיהומיות- לחיידקים ווירוסים מסוימים יש נטייה להתמקם באזור העין, לגרום בין השאר לדלקות בבלוטת הדמעות. דוגמאות נפוצות לכך הם וירוס מחלת הכלבלבת ווירוס ההרפס בחתולים.
- מחלה עצבית- פגיעה בעצבים המעצבבים את בלוטת הדמעות או את השרירים האחראים למצמוץ. פעמים רבות נגרמת כתוצאה מטראומה באזור הראש כמו למשל במריבות או תאונות דרכים. ישנם מקרים בהם דלקות אוזן כרוניות יפגעו בעצבים הנ"ל כיוון שנתיבם מהמוח עובר בסמוך לאוזן.
- תופעות לוואי של תרופות מסוימות- אטרופין, סוגי אנטיביוטיקה למיניהם וחומרי הרדמה.
- לבעלי חיים רבים יש בלוטת דמעות נוספת הממוקמת בעפעף השלישי. לבלוטה זו יש נטייה להישמט ממקומה(cherry eye) ולעיתים מסירים אותה בניתוח . מכיוון שלבלוטה חלק נכבד בייצור דמעות (30%) הסרתה תקשה על שמירת לחות העין.
- בעיות הורמונליות- לדוגמא תת פעילות בלוטת התריס.
הסימנים הקליניים משתנים בין השלבים השונים של התסמונת:
- בשלבים הראשונים היובש גורם לגירוי העין ונוצרת דלקת בלחמית המתבטא באדמומיות וכאבים. הכאב גורם למצמוץ בלתי פוסק ולבסוף לסגירת העין לחלוטין.
- במידה ולא ניתן טיפול בזמן העין ממשיכה להתייבש, הופכת עכורה ונוצרות הפרשות צהבהבות סמיכות על גבי העין ומסביב לה.
- בשלבים המאוחרים של המחלה מתחילים להיווצר כלי דם על הקרנית שמטרתם להזין את הקרנית בהיעדר הדמעות, אולם, כלי דם אלו מקשים על הראייה. נוסף על כך, פיגמנטים מתחילים לשקוע על הקרנית, נוצרים כיבים וכושר הראייה ממשיך להחמיר, לעיתים עד כדי עיוורון.
כיצד מאבחנים:
- בדיקת עיניים כללית- איתור פגמים בעין כמו כיבים, הפרשות, פיגמנטים ובדיקת רפלקסים(לשלול מחלה עצבית).
- בדיקה פשוטה בשם STT או "בדיקת שרימר" בודקת את קצב ייצור הדמעות לדקה. תוצאה מתחת ל-10 מ"מ מעידה על תת ייצור של דמעות.
טיפול:
ציקלוספורין A או טאקרולימוס (טיפות עיניים)- תרופות אלו יעילות במקרים של מחלה אוטואימונית בכך שהן מחלישות את המערכת החיסונית ותודות לכך נמנעת תגובה דלקתית של הבלוטה, ושנית, תעודד ייצור טבעי של נוזל הדמעות. במקרים רבים הסיבה לתסמונת אינה חד משמעית ולכן הטיפול מתמקד בהקלה על הסימפטומים, הגנה על הקרנית וסיפוק תנאים מתאימים להחלמה. על פי רוב, זיהוי מוקדם של התסמינים הראשונים וטיפול יעיל יביאו להחלמה מלאה בעוד שבשלבים המאוחרים לעיתים הנזק בלתי הפיך.
שלכם-ד"ר אוהד טילס מרקוס- וטרינר במרכז-אבן גבירול 15 תל אביב