הסינדרום הברכיוצפלי
הסינדרום הברכיוצפלי הינו סינדרום אופייני לכלבים פחוסים (בעלי אף קצר). גזעים אלו כוללים את הפאגים, הפקינזים, הבולדוגים, בוקסרים, שי-צו, בוסטון טרייר או כלבים דומים. במאמר זה נדון על מאפייני הסינדרום הברכיוצפלי, הגורמים לו ודרכי האבחון, והטיפול בכלבים הסובלים ממנו.
מהו הסינדרום הברכיוצפלי? כפי שנאמר לעיל, מדובר בסינדרום הנפוץ בגזעי הכלבים הפחוסים (ברכיו – קצר, צפלי – ראש). הסינדרום נובע מכך שבמשך עשרות שנים עבור הגזעים האלו הכלאות סלקטיביות על מנת שאורך הלסת העליונה תתקצר (ליצירת מבנה פחוס). כתוצאה, התנגדות הגוף לנשימה גדלה. הסינדרום מתבטא בנחיריים מוצרים (הגורמים לזרם אוויר נשאף/ננשף נמוך יותר), חיך רך מוארך (החיך הרך נמצא בלסת העליונה, אחורית לחיך הקשה, וכשהוא מאורך הוא ״נופל״ על החלל ומקשה על מעבר האוויר), היפוך אפשרי של השקים הלארינגיאליים (מתהפכים כלפי פנים הלוע כתוצאה מהמאמץ הנשימתי וככה מצרים עוד יותר את חלל הנשימה), וקריסת קנה הנשימה (הסיבוך האקוטי ביותר – קריסת קנה מקשה במיוחד על הנשימה ומחייבת טיפול חירומי אחרת עלול בעל החיים להחנק למוות).
מאפיינים אלו יכולים להתרחש בנפרד או יחדיו.
אבחון כלבים הסובלים מהסינדרום הברכיוצפלי – מרבית הכלבים הפחוסים (אם לא כולם) יסבלו ברמה כזו או אחרת מאותם מאפיינים אנטומיים שהזכרנו קודם. חשוב להביא את הכלב לבחינות תקופתיות אצל וטרינר בתדירות תכופה, כך יוכל הוטרינר להעריך החמרה של קשיי הנשימה במידה וקיימים, או הופעה שלהם. כמו כן, במידה והכלב מתחיל להשתעל ולהביע קשיי נשימה עזים באופן פתאומי יש לרוץ אל הוטרינר המטפל היות שייתכן ומדובר בקריסת קנה הנשימה. על מנת לאבחן באופן חד משמעי יש לבצע צילום רנטגן, אשר יראה את הקנה הקרוס.
כיצד ניתן לטפל בסינדרום הברכיוצפלי? במידה והכלב מתקשה לנשום באופן כרוני ניתן לבצע פעולות כירורגיות כגון הרחבת הנחיריים או קיצור החיך הרך. פעולות אלו יקלו מאוד על הכלב וישפרו את איכות חייו.
כמו כן, במקרה של קריסת קנה ניתן לבצע ניתוח חירומי חדשני אשר בו משתילים סטנט (צינור פלסטיק המודפס במדפסת תלת מימד במיוחד למימדי הכלב) אשר שומר על קנה הנשימה פתוח וכך יוכל לחסור הכלב לנשום באופן סדיר. מדובר בטיפול חדשני בעל תוצאות מדהימות אך עלות גבוהה.
לסיכום, מדובר במידע אשר חיוני לדעת לחובבי הגזעים הפחוסים. במידה ואתם מגדלים כלב פחוס כנראה שתתקלו באחד או יותר מתסמיני הסינדרום בעתיד. חשוב לשמור על עירנות להחמרה במצב, ולזכור שיש אופציות אשר יכולות להקל על בעל החיים טרם החמרת המצב.
שלכם, וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אבן גבירול 15 תל אביב