קדחת הקרציות (ארליכיה קאניס) – אבחון וטיפול
קדחת הקרציות הינה מחלה הנגרמת על ידי הידבקות בטפיל הדמי ארליכיה קאניס (Ehrlichia canis).
במאמר זה נסקור את המחלה ואת דרכי הטיפול בה.
סימני המחלה – למחלה תסמינים מגוונים אשר לרוב אינם מייצגים באופן ברור. הסימנים הקלינים כוללים חום, בעיות קרישת דם, אפטיה, דלקות עיניים, חוסר תאבון, שלשולים והקאות ואפילו קיימת האופציה להדבקה א-סימפטומטית (אשר אינה מציגה סימנים קלינים בכלל).
נהוג לחלק את המחלה לשלושה שלבים. בשלב הראשון, מיד עם ההדבקה ועד כשבועיים-ארבעה שבועות ממנה, הסימנים האופייניים של המחלה כוללים חום ואפטיה (או שכלל לא יוצגו סימנים קלינים). השלב השני, אשר נמשך עד כחודשיים-חודשיים וחצי מרגע ההדבקה, מאופיין דווקא בחוסר הצגת סימנים. הכלב נראה בריא לחלוטין בשלב זה ובעצם משמש כנשא לטפיל וידביק (על ידי מעבר קרציות) כלבים אחרים. השלב השלישי והאחרון הוא השלב המסוכן ביותר. בשלב זה, אשר מייצג חולי כרוני ואינו מוגבל בזמן, מאופיין בסימנים ברורים של מחלה. הכלבים בשלב זה של המחלה יאבדו משקל, ויהיו מאוד אפאטים. ייתכן גם שנוכל לראות סימני דימומים על העור או דרך הנחיריים ומערכת העיכול. בשלב הסופי קיימת דעיכה חריפה בתאי מח העצם, וללא טיפול תואם התוצאה העגומה של המחלה עלולה להיות מוות.
ההדבקה – המחלה מועברת על ידי קרציות (ועל כן זהו שמה). בזמן העקיצה, בעוד הקרציה שואבת את דמו של הכלב, עלולה להעביר אליו את הטפיל שאותו "אספה" מכלב אחר. הטפיל הזה אינו מסכן את בעלי הכלבים, היות שאינו תוקף בני אדם (בניגוד, לדוגמא, לטפיל אחר המועבר על ידי קרציות – ריקציה ריקצי).
אבחון וטיפול – בשל התסמינים הרחבים והלא מייצגים, אבחון המחלה מאתגר. האבחון ייעשה על פי היסטוריה של קרציות שלא טופלו, בשילוב (או לא) של התסמינים שהוזכרו קודם ובדיקת דם כללית המציגה דעיכה ובדיקת דם הבודקת נוגדנים לטפיל. לעיתים יש לחזור על בדיקת הנוגדנים כעשרה ימים לאחר הבדיקה הראשונה לצורך האבחון. הטיפול כולל מתן אנטיביוטיקה לכ-21 ימים, לעיתים בשילוב תרופות נוספות על פי התסמינים ולבסוף נבצע ספירת דם נוספת לצורך בחינת השיפור. במידע ולא נראה שיפור, ככל הנראה הכלב נמצא כבר בשלב הכרוני של המחלה ועל כן דרוש טיפול ארוך טווח, מותאם על פי התסמינים.
כמו מרבית המחלות המועברות על ידי פרעושים/קרציות, הדרך הטובה ביותר לטיפול היא מניעה של הגורם. על טיפול מונע לקרציות תוכלו לקרוא במאמר הרלוונטי!