גזזת בחתולים- מחלה מדבקת לאדם
גזזת בחתולים, או בשמה הלועזי Ringworm in cats, הינה פטרת עור בחתולים, אשר מטרידה מאוד בעלי חתולים כאשר היא מופיעה.
פטריה זו מובילה לקרחות מעוגלות עם מוקדים אדומים. הפטריה יכולה לעבור לבני אדם ובעלי חיים נוספים בבית ולכן בעלת חשיבות- הן בזיהוי והן בטיפול.
סימני המחלה:
הפטריה חיה בזקיקי השיער ולכן גורמת לשערות להישבר בגובה פני העור. התוצאה הנראית היא הופעה של התקרחות ממוקדת עם גבולות מעגלים וברורים בעלי מוקד אדום. הלקויות מתרחשות בעיקר באזורי הפנים, האוזניים, וכפות הרגליים.
במקרים קלים יותר, האזורים הנגועים יהיו אדמומיים ועם קשקשים. לרוב החתול אינו מתגרד והלקויות לא כואבות.
תקופת הדגירה של מחלת הגזזת נמשכת 10-12 ימים מהמגע הראשוני שהביא להדבקה, כלומר 10-12 יום לפני הופעת הפצעים.
כיצד חתול יכול להדבק בגזזת?
ההדבקות יכולה להתרחש במגוון דרכים, במגע ישיר בין חתול בריא לחתול חולה ( או בע"ח אחר בבית אשר נגוע), או במגע של החתול עם אזור נגוע , כגון מצעים, כלים , צעצועים וכו'. הנבגים, אותם מייצרת הפטריה ובעצם הם החלק המדביק, עמידים מאוד ומסוגל להישמר בסביבה עד שנה!
רגישות גוברת למחלה ניתן לראות בגורי חתולים צעירים (עד גיל שנה) וחתולים גריאטריים.
הפטריה יכולה להתפשט במהירות במקלטי חיות, באזורים צפופים, אזורים חמים או בעלי לחות גבוהה אשר יכולים להעלות את הסבירות להדבקה. כפי שציינו, המחלה עוברת בין חתולים, כלבים ובני אדם אשר יכולים להדביק זה את זה, לכן כאשר מתגלים כתמים חשודים על פני העור של אחד מבני הבית מומלץ לפנות לרופא המשפחה.
כיצד ניתן לאבחן גזזת בחתולים?
⦁ לפי המופע הקליני, זיהוי הפצעים והכתמים ע"י הוטרינר.
⦁ שימוש במנורת וודס, אשר מוארת על הפרווה וגורמת לשערות הנגועות לזרוח.
⦁ תרבית פטריה. זו השיטה הדיאגנוסטית הטובה ביותר אך חסרונה בכך שלוקחת זמן ויש צורך להמתין מספר ימים לתשובה.
מה עליך לעשות במידה ואת\ה חוששים שהחתול שלכם נגוע?
מכוון שבאופן עקרוני ישנו פוטנציאל של התפשטות הפטריה לכל הגוף של החתול, חשוב מאוד להגיע לוטרינר על מנת לקבל אבחנה מדויקת והתחלת טיפול במידת הצורך.
בנוסף, כיוון שהפטריה יכולה להתפשט ליתר בעלי החיים בבית ואלייך, חשוב מאוד לבודד את החתול עד לבדיקה אצל הוטרינר ולשטוף את הידיים היטב לאחר המגע.
כיצד מטפלים בגזזת?
ישנם מספר דרכים לטפל בגזזת, לרוב זה שילוב של טיפול סיסטמי וטיפול מקומי. תוכנית הטיפולים עבור חתולכם יקבע בהתאם לחומרת המחלה, מספר החיות שנדבקו ובאיזו מידה ניתן לחטא את הסביבה.
הטיפול הסיסטמי הוא לרוב במתן טבליות שאו סירופ. טיפול מקומי הוא באמצעות משחה או שמפו. החפיפה בשמפו אנטי-פטרייתי חשובה להסרת הנבגים מהפרווה ולמנוע את התפזרותם. מומלץ אף לחפוף חיות אחרות בבית. להצלחת הטיפול מומלץ להסיר את השיער החולה בגילוח, הדבר יסייע גם למניעת הדבקה של בע"ח ובני אדם וגם להדבקה חוזרת של אותו החתול. במקרים של הדבקה מפושטת וחתול עם פרווה ארוכה מומלץ לספר את החתול.
תוך כמה זמן ניתן לראות תוצאות?
התוצאות אינן נראות מידית. ההתקרחות אף נוטה להתפשט לפני שמצטמצמת. לרוב לאחר שבועיים-שלושה, תפסק תקופת הנשירה, המראה הגלדי יעלם והעור יחזור לאט לאט למראהו הרגיל והבריא.
למשך כמה זמן החתול מדבק?
במידה ותוכנית הטיפול היא "אגרסיבית" והבעלים מקפיד על כל הוראות הוטרינר, ההדבקות יכולה להמשך עד 3 שבועות.
כאשר התרופות אינן ניתנות ברצף, או שחפיפות בשמפו אינן סדירות, החתול ישאר מדבק לאורך זמן ארוך יותר ולכן מומלץ ככל האפשר לצמצם את החשיפה לחתולים, לכלבים ואנשים.
נסכם ונזכיר כי מדובר במחלה שאינה נפוצה אך בעלת חשיבות רבה מאוד בגלל הסכנה לבעלי חיים אחרים, בני אדם והסביבה.
לפני תחילת הטיפול, חייבים להיות בטוחים שאכן זו המחלה כי הטיפול הינו ארוך טווח ודורש סבלנות רבה וישנם בעיית עור אחרות אשר יכולות להיות דומות מבחינת הסימנים אך הטיפול שונה לחלוטין.
לכן כאשר מופיעה בעיית עור בחתול, גם אם נראית קטנה, שאינה מציקה לחתול, מומלץ לקחת את החתול לבדיקה אצל הוטרינר.
שלכם, וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אבו גבירול 15