איידס חתולים -וטרינר במרכז
מחלת האיידס בחתולים קיימת ומסוכנת וחשוב להיות ערוכים אליה. ידע יכול לעזור לנו להתמודד עם החלה ולמנוע הדבקת החתולים שלנו. במאמר זה נדון במחלת האיידס בחתולים, כיצד מתבטאת, כיצד ניתן לאבחנה כיצד יש לטפל ואיך ניתן למנוע הדבקה.
מהי מחלת האיידס בחתולים?
איידס חתולים, או FIV (Feline Immunodeficiency Virus) היא מחלה המזכירה את מחלת האיידס ההומנית. המחלה נפוצה למדי בארצנו בעיקר בקרב חתולי רחוב, ומתפשטת בקצב מהיר מאוד. חשוב לדעת שלנו, בני האדם, אין סיבה לחשוש מכיוון שוירוס הגורם למחלה אינו יכול להדביק אותנו. ההעברה העיקרית של איידס חתולים היא בנשיכה ולא רק במגע מיני כמו בוירוס ההומני (מאחר והוירוס מופץ דרך הרוק). הוירוס יכול לעבור גם באמצעות נוזלי והפרשות גוף (שתן / צואה) אך מצב זה נפוץ פחות.
המחלה מתבטאת באופן יחסית דומה למחלת האיידס ההומני. המחלה מופיעה במעין שני ״פיקים״, אחד לאחר כחודש מההדבקה – בשלב זה ניתן יהיה לראות סימני מחלה קלה יחסית. חום, מעט אפטיות, קשרי לימפה מוגדלים. מהשלב הזה בחתולים יחלימו, ויכולים לחיות חיים רגילים לחלוטין עד התפרצות השלב השני (מה שיכול לקחת גם 7-8 שנים). בשלב השני, החתול אינו יכול להתגונן חיסונית מפני זיהומים שחתול בריא בד״כ אינו מראי סימני מחלה כלל כשחולה בהם. בד"כ בשלב זה תיראה ירידה בתיאבון, אפטיות, דלקות עור, ירידה במשקל, חום והגדלת קשי לימפה. ייתכן שיופיעו סימני מחלה ספציפיים כתלות במערכות הגוף שנפגעו מהזיהום הספציפי הזה (מערכת השתן או העיכול לדוגמא).
כיצד נאבחן חתול הסובל ממחלת האיידס?
אבחון ניתן לביצוע על ידי בדיקה סרולוגית, פשוטה יחסית, לנוגדנים כנגד הוירוס בדם החתול. את הנוגדנים ניתן לזהות בעיקר בשלבי המחלה המוקדמים (כשיש כשל חיסוני מוחלט יהיו פחות נוגדנים בדם).
כיצד ניתן לטפל בחתול הסובל מאיידס?
היכולת הטיפולית שלנו בחתול שנדבק בנגיף מוגבלת מאוד. ניתן לטפל בכל זיהום שיציג את עצמו באופן ספציפי (אנטיביוטיקה, מבחני תרבית ורגישות מהמוקד המזוהם וכו׳).
חשוב לזכור שישנם אמצעים שאנו יכולים לעזות על מנת להפחית את סיכוני הפצת המחלה. קיים חיסון (אשר יעילותו אינה ודאית) אשר אינו יכול להזיק ואם כבר רק להעלות את הסיכויים שחתולכם לא ידבק. מצד שני, ברגע שחתולכם נדבק, מומלץ לסרס/לעקר את הנדבקים על מנת להפחית מן האגרסיביות שלהם, למנוע קרבות חתולים והפצת הנגיף באמצעות נשיכה.
על אף שמדובר על נגיף שקשה להתמודד איתו, חשוב לזכור שגם לחתול שנדבק ישנה תקופה יפה לפניו. 7-8 שנים בשנות חתול הם לא מעט, ולכן כל שנוכל לעשות למען החתול הוא לעזור לו ברגע שזיהום כזה או אחר יציג את עצמו.
רפואה שלמה!