שלשול בכלבים וחתולים
שלשול הוא תופעה נפוצה במיוחד בכלבים וחתולים ויכולה להיגרם מגורמים רבים. במאמר זה נדון במאפייני תופעת השלשול, הגורמים האפשריים, מציאת הגורם העיקרי ודרכי הטיפול.
כיצד נאפיין שלשול? מעבר לעובדה ששלשול יכול להיגרם מגורמים רבים, גם יכולים להיות סוגים שונים של שלשולים. המאפיינים, אותם חשוב להעריך כשהכלב משלשל הם: מרקם הצואה (רך משחתי או קשה), צבע הצואה (חום, שחור, אדום או לבן), תדירות מתן הצואה (כל שעה, כל יום, וכן הלאה), האם מדובר בבעיה פתאומית וחריפה (אקוטית) או בעיה מתמשכת אשר אינה מחמירה במהירות (כרונית). מאפיינים אלו יעזרו לנו לקבוע את חומרת המצב אפילו בקשר טלפוני אל הוטרינר.
ברגע שמדובר בשלשול משחתי פעם-פעמיים ביום ואז חולף, בד״כ הגוף יכול להתגבר על הנוזלים והמלחים שהפסיד. במידה ומדובר בשלשול מאוד מיימי או דמי, החוזר בתדירות תכופה יותר – ייתכן מאוד שהכלב יהיה זקוק לטיפול מהיר (כגון חיבור לנוזלים עשירים במלחים). במידה והכלב או החתול סובלים גם מהקאות המצב יהיה חמור יותר.
ממה יכול להגרם שלשול? כפי שהזכרנו, גורמים רבים יכולים לגרום לשלשול. מדובר באחת מתסמיני המחלות הנפוץ ביותר. הגורמים לשלשול כוללים גורמים תזונתיים כגון שינויי תזונה שלא נעשה בהדרגה (הגורם הנפוץ ביותר לשלשול!), מזון מקולקל או כזה שהחיה אינו רגילה אליו (״הרעלת זבל״, בשפה המקצועית), אלרגיה למזון או גוף זר שנאכל (שבב עץ לדוגמא), גורמים זיהומיים כגון וירוסים (פרוו, קורונה, כלבלבת, רוטה), חיידקים (סלמונלה, קלוסטרידיום, קולי, קמפילובקטר) או טפילי מעיים (תולעים, לרוב). כמו כן, שלשול יכול להיגרם מגורמים נפשיים כגון סטרס וחרדה (יכולים להתבטא במעבר דירה לדוגמא, או נסיעת הבעלים לחו״ל). גורמים גידוליים במערכת העיכול, או מחלות אחרות בגוף המשפיעות על מערכת העיכול (כמו גם מכת חום) יכולים גם כן לגרום לשלשול.
כיצד נאבחן את הגורם לשלשול? ע״פ ההיסטוריה הרלוונטית של בעל החיים הסובל מהשלשול, יחליט הוטרינר המטפל אילו בדיקות נחוצות על מנת לקבוע את הגורם. הבדיקות הרלוונטיות הן בדיקת צואה לטפילים וזיהומים דלקתיים, ספירת דם ומשטח, צילום בטן לעיתים גם עם חומר ניגודי ובדיקת אולטראסאונד, אנדוסקופיה, ביופסיית מעי, ובמקרים נדירים – ניתוח בטן אשר מטרתו חיפוש אחר הגורם. חשוב לזכור, השלשול הוא תסמין בלבד. זוהי לא המחלה עצמה. ברגע שנאבחן את הגורם לו נוכל להמשיך עם הטיפול.
כיצד נטפל בשלשול? הטיפול בשלשול נחלק לטיפול תומך, וטיפול בגורם לשלשול (לאחר אבחון מוצלח). הטיפול התומך כולל מתן מייצבי מערכת עיכול (בזריקה/תוספי תזונה), הרטבת המזון על מנת להגדיל את כמויות הנוזלים שמקבל בעל החיים, מזון מיוחד המקל על מערכת העיכול או הקטנת המנות, ובמקרים חמורים – מתן נוזלים ומלחים לווריד. כמו כן, ניתן לתת אנטיביוטיקה רחבת טווח על מנת למנוע זיהומים משניים.
הטיפול בגורם השלשול יכול לכלול טיפול מונע תולעים (לתולעי מעיים), טיפול אנטיביוטי ספציפי (לחיידקים) ועוד, כתלות בגורם המאובחן.
לסיכום, זה שמדובר בתופעה נפוצה לא אומר שניתן להקל ראש בטיפול בה. תמיד עדיף להגיע אל הוטרינר המטפל כשהכלב או החתול סובלים משלשול על מנת שיוכל להעריך את המצב ולפעול בהתאם.
שלכם, וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אבן גבירול 15 תל אביב
0775077157