ההמלצות הנ"ל הם על סמך AVDC, AMERICAN VETERINARY DENTAL COLLEGE
שמירה על היגיינה אוראלית בבית יכולה לעשות הבדל של שמים וארץ בנוחות ובבריאות של כלבכם.
ישנם מספר אפשרויות לבחור מהן לשמירה על היגיינת הפה, ויש לזכור כי כל מה שניתן לעשות למנוע הצטברות של פלאק (רובד החיידקים על השיניים) ואבן שן (פלאק שהסתייד) ישתלם מאוד בהמשך הדרך.
יש להדגיש שעל מנת לראות תוצאות משמעותיות יש להקפיד על שמירת היגיינת הפה של הכלב לאורך זמן, זאת כוון שלתקופה קצרה לא יהיו השפעות לטווח ארוך.
השיטות המובאות כאן על ידי AVDC הוכחו כיעילות לכלבים. ניתן אף לשלב מספר שיטות להשגת תוצאות מקסימליות. רובן ככולן של השיטות הינן מניעתיות להתפתחות של מחלה פריאודנטלית ע"י מניעת הצטברות הפלאק ומניעת המנירליזציה לאבנית.
1. צחצוח שיניים עם/ בלי משחת שיניים בכלבים וחתולים
צחצוח שיני הכלב זה אולי הדבר הכי אפקטיבי שניתן לעשות בין בדיקות תקופתיות אצל הוטרינר. הרובד החיידקי על פני השיניים המכונה פלאק וגורם לבעיות פריאודנטליות, מורד ברובו בקלות באמצעות פעולה מכנית פשוטה כמו צחצוח שיניים.
ההמלצה היא צחצוח יומי על מנת לקבל תוצאות מירביות בבריאות חלל הפה. כמעט כל הכלבים יתרגלו בסופו של דבר לפעולת צחצוח השיניים (עידוד ומילים טובות במקביל לפעולה יועילו מאוד). המפתח להצלחה הוא סבלנות והתקדמות הדרגתית. במידה וכלבכם אינו שש לפתיחה מלאה של הפה, עדיין ניתן לצחצח את שיניו בפאות החיצוניות של השיניים (בחלק הפנימי ההצטברות לרוב מועטת יותר) ובפרט בלסת העליונה, לפחות בשלבים הראשונים.
ניתן להשתמש רק במברשת שיניים, אך כאשר הדבר מתאפשר העדיפות היא להשתמש גם במשחת שיניים יעודית לכלבים המגיעה בטעמים שונים כגון עוף, דגים וכו'.
! יש להמנע משימוש במשחת שיניים של בני אדם שכן לרוב הן מכילות כימיקלים ומרכיבים אשר אסורים לכלב לבליעה ועלולים לגרום לגרויים לא נעימים לכלב ואף להרעלה!
מברשות השיניים עבור כלבים הן רכות ובעלות זוית על מנת להקל את הגישה לשיניים האחוריות, אך יהיו כלבים אשר יעדיפו "מברשת אצבע". ניתן גם להשתמש ב"מגבונים דנטלים" חד פעמיים (או אפילו בפד גזה גס) אשר באמצעותם משפשפים את החלקים החיצוניים של השיניים על מנת להוריד את הפלאק.
2. שטיפה בכלורהקסדין ושימוש בג'ל- שטיפות פה בכלבים וחתולים
כלורהקסדין הינו הטיפול נוגד הפלאק האפקטיבי ביותר. כלורהקסדין נקשר לרקמות חלל הפה ולפני שטח השיניים ומשתחרר בהדרגה בחלל הפה.
זהו מוצר בטוח לגמרי לכלבים ורק לעיתים נדירות גורם לבעיות. ישנם כלבים שאולי יתנגדו לטיפול בכלורהקסדין כוון שהינו בעל טעם מר ואינו מיוצר עם חומרי טעם לכלבים.
השטיפה מבוצעת על ידי השפרצה של כמות קטנה של כלורהקסדין באמצעות שפריצר בתוך הלחיים משני צידי הפה.
במידה ומשתמשים בג'ל המכיל כלורהקסדין, ניתן למרוח אותו באמצעות האצבע על השיניים, ואילו השפתיים והלשון יפזרו את הג'ל בחלל הפה.
3. דיאטה ולעיסה- האם זה באמת עוזר לבעיות להם?
מספר "דיאטות דנטליות" הראו את היתרונות בשמירה על היגניית הפה והפחתה במספר מקרי המחלות הדנטליות. חלק מהמזונות הנ"ל מכילים כופתאות בצורה ייחודית שעוזרת "ללטש" את פני שטח השיניים ואילו חברות אחרות מוסיפים רכיבים נוגדי אבן שן כגון פולי פוספטים.
מוצרי לעיסה אשר מיוצרים מעורות מעובדים של בעלי חיים או חטיפים דנטלים לעיסים יכולים להיות מאוד מועילים אם נלעסים באופן תדיר. כמו כן, חלק ממוצרי הלעיסה והביסקוויטים מכילים רכיבים נוגדי אבנית.
למרות שכלבים בטבעם הינם חיות טרף ונהגו ללעוס עצמות בטבע, ארגון ה AVDC אינו ממליץ על רגלי פרה, עצמות טבעיות מיובשות או מוצרי ניילון מוקשח ללעיסה זאת כוון שהם קשים מידי ואינם מחקים את הפעולה הטבעית של "תלישת" הבשר מגוף הטרף, ולמעשה מוצרים קשיחים אלו נקשרו לא פעם לגרימת שבר בשיניים ולפגיעה בחניכיים.
לסיכום, ממש כמו בני אדם, אשר מבקרים אצל רופא השיניים והשיננית באופן סדיר כל מספר חודשים, גם כלבכם צריך לעבור ביקורת מקצועית אצל הוטרינר כל חצי שנה עד שנה.
שמירה על היגיינת הפה יכולה לפעמים להיחשב כטרחה הן לבעלים והן לכלב, אך התמדה יכולה לחסוך כסף רב בטיפולים בהמשך הדרך ואף להיות מצילת חיים.
שמירה נכונה על פה נקי של כלבכם, ושניכם תחייכו!
וטרינר במרכז, אבן גבירול 15 ת"א
0775077157