מה המצב חברים? הנה נושא שכל בעל חתול/ה חייב להכיר. קרדיות אוזניים בחתולים. זה מאוד מציק, הם קיימים במאות ואלפים בתוך האוזן שלהם, ולעיתים הנושא אינו מטופל במשך שנים.
לא נעים בכלל.
אז קצת בסיס אנטומי לפני הכל. האוזן מתחלקת לשלושה חלקים: חיצונית, תיכונה, ופנימית. האוזן החיצונית כוללת את אפרכסת האוזן, תעלת האוזן ואת המשטח החיצוני של עור התוף. האוזן התיכונה כוללת את עור התוף, את חלל האוויר הנמצא בינו לבין עצם הגולגולת, וכן עצמות שמע זעירות. האוזן הפנימית כוללת את שבלול האוזן וחלקיו.
אז מה כל כך בעייתי בדלקת אוזניים? אז זהו, זה ממש לא בעייתי. הבעיה מתחילה במקרים קיצוניים ונדירים יותר שבהן כל חלקי האוזן נפגעים. פגיעה באוזן התיכונה עלולה לגרום לחירשות, שיתוק עצב הפנים וסינדרום "העין היבשה". פגיעה באוזן הפנימית עלול לגרום לחוסר בשיווי משקל, הטיית הראש וסימנים עיצביים נוספים. אז נכון שפגיעות שכאלו אינן שכיחות, אבל בהחלט ניתן להגיע גם למצבים כאלו בהמשך הדרך.
חזרה לקרדיות החמודות. בחתולים, הגורם הנפוץ ביותר לדלקת אוזניים הוא טפיל מיקרוסקופי שאינו נראה לעין בלתי מזויינת ונקרא קרדית אוזניים או אקרית אוזניים (Otodectes Cynotis). ההדבקה מתבצעת על ידי מגע בין חתול נגוע לחתול בריא. סימנים אופייניים יכללו הפרשה שחורה מאוזן החתול, ניעור הראש בתדירות גבוהה והתגרדות קשה ואינטנסיבית באזור האוזניים. הקרדיות מתרבות בצורה אינטנסיבית ביותר וגורמות לגירוי קשה. הגירוי מוביל לפגיעה עצמית עם רגלי החתול בזמן גירוד האוזניים.
ד"ר אוהד טילס מרקוס, וטרינר במרכז, עם חברה טובה
האיבחון פשוט ומתבצע באמצעות זיהוי הסימנים האופייניים, לקיחת דגימה מהפרשות האוזן ובחינתם תחת מיקרוסקופ לזיהוי הקרדיות. דרך טיפול אחת כוללת מריחת נוזל קוטל קרדיות ישירות על העור, כפי שמתבצע בטיפול שגרתי כנגד פרעושים. יש לחזור על טיפול זה לאחר כשלושה שבועות.
ד"ר אוהד טילס מרקוס, וטרינר במרכז, עם פציאנטית צעירה שסובלת מקרדיות אוזניים
בנוסף, ניתן לשטוף את האוזניים בעזרת נוזל ייעודי ובכך להפחית פיזית את כמות הקרדיות שנותרו להשמדה. חשוב לומר כאן כי ישנם מקרים קשים שבהם נוסיף טיפול באנטיביוטיקה ונוגדי דלקת לתכנית הטיפול. טיפול אפשרי נוסף כולל שימוש יומי בטיפות אוזניים המכילות חומר אשר קוטל את הקרדית.
לסיכום, קרדיות האוזניים נפוצות מאוד בחתולים ועוברות במגע מחתול לחתול. בעזרת זיהוי וטיפול מהיר, ניתן להשמיד את הקרדיות ולמנוע את הסיבוכים המיותרים.
עד הפעם הבאה, שימו לב לשינוי בהתנהגות חיית המחמד שלכם ותהנו מהחיים.
// ד"ר אוהד טילס-מרקוס, וטרינר לחיות בית , הוא בעל המרכז הווטרינרי "וטרינר במרכז 24/7", השוכן באבן גבירול 15
וטרינר במרכז בפייסבוק–הצטרפו אלינו לעדכונים ומידע רפואי חשוב.
077-507-71-57
054-671-23-43