פרעושים בקרב בע"ח ודרכי טיפול בהם
פרעושים הם הינם טפילים חיצונים הנפוצים בעיקר בחיות המחמד הביתיות. ישנם הרבה סוגים של פרעושים אך הנפוץ ביותר בארצנו נקרא פרעוש החתול (Ctenocephalides) . לפרעושים יכולות קפיצה מרשימות המאפשרות להם תזוזה מהירה, הם מצויים בעיקר בפרווה של בעלי החיים והם ניזונים מדמם.
לפרעוש 4 מחזורי חיים , ביצה>זחל>גולם>בוגר. ולכן הבנת מחזור החיים שלהם חשובה מאוד בפיתוח אסטרטגיית הטיפול בהם.
גודל הפרעוש נע בין 1-3 ס"מ מה שהופך אותו לכמעט בלתי נראה אך ישנם מספר סימנים אשר יכולים להעיד על המצאותם אצל חיות המחמד שלנו.
הסימן הראשון לכך הוא גירוד. פרעושים גורמים לגרד רב ולסבל די גדול בעלי החיים. הגרד נגרם מעצם זה שהטפילים מתהלכים על גופם, וכן גרד באזור הפצע שנגרם עקב מציצת הדם. באזור הגרד עלולים להתפתח זיהומים, דלקות, פצעים, קרחות. לעיתים בעקבות עקיצות הפרעושים יכולות להתפתח אצל בעל החיים מחלות כגון אלרגיה או אנמיה.
עוד לפני שנפטרים מהם יש לנסות ולהימנע מהדבקה של הכלב והחתול בהם, זאת על ידי שמירה על היגיינה ועל ידי מתן טיפול תקופתי מניעתי מדי תקופה בעזרת שימוש בתכשירים להדברה של פרעושים וקרציות. אם זוהו קרציות ופרעושים, יש לפנות לווטרינר שיבדוק את בריאותם הכללית של החתול והכלב, ושיתאים טיפול. הווטרינר יבדוק תחלואה מגוונת וקיומם של תולעים ופרעושים בוגרים , וייתן טיפול הן למיגור הטפילים הן לטיפול במחלות ובתסמינים שלהם הספיקו לגרום.
טיפול בפרעושים לרוב יכלול שימוש בתכשירים שונים להדברה של פרעושים וקרציות. אמפולות, קולר נגד קרציות, תרסיסים נגד קרציות, כדורים, אבקות, שמפו לכלב נגד קרציות. לרוב הטיפול ייעשה בעזרת שילוב של כמה תכשירים. חשוב מאוד לפעול בעצת וטרינר, ולהתנהל תחת מעקב שלו. הטיפול מותאם לסוג הטפיל, לסוג החיה ולמשקל שלה, והוא מאד רעיל. על כן, חריגה מהוראות הווטרינר תסכן את בריאות בעל החיים.
במקביל לטיפול בכלב או בחתול יש לטפל גם בסביבת המחייה שלהם ושלכם: מיד עם חשיפת המטרד יש להתחיל במבצע ניקיון, שאיבה, החלפה, רענון והדברה בהתאם לצורך.
הפרוטוקול של ד"ר אוהד טילס מרקוס:
-טיפול על החיה שלנו:
התקפה קלה של פרעושים- כדור נגד פרעושים טריפקסיס אחת לחודש למשך 3 חודשים.
התקפה כבדה של פרעושים- כדור נגד פרעושים טריפקסיס כל שבועיים למשך 3-4 טיפולים ואחר כך פעם בחודש קבוע כל השנה.
-טיפות בסביבת החיה:
התקפה קלה- ללא טיפול בסביבה
התקפה בינונית- כל שבועיים יש לטפל בסביבה למשך תקופה של חודשיים. הטיפול כולל שאיבת אבק והשמדת שקית השואב בסיום הניקיון. שטיפה בעזרת אקונומיקה באזורים לא נגישים כגון מתחת למיטה וריהוט אחר(הורג את הזחלים והגלמים של הפרעושים שמצויים בבית). שטיפת משטחים המשמשים את בעל החיים במכונת כביסה בטמפרטורה גבוהה.
התקפה קשה- ריסוס מקצועי על ידי מדביר בתחילת העונה. חזרה פעמיים בשנה על הריסוס.
בהצלחה, צוות וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
0775077157
.