פצעי נשיכה בכלבים וחתולים
פצעי נשיכה בכלבים וחתולים הם מהפגיעות הטראומתיות הנפוצות ביותר. במאמר זה נסקור את פגיעות אלו, כיצד לזהות אותן, מה הסיכונים בהם וכיצד ניתן לטפל.
פצעי נשיכה בכלבים וחתולים הינם הרבה יותר בעייתיים ממה שניתן לחשוב. לכאורה, מדובר בפציעות קטנות מאוד (גם אם מרובות), אך חשוב לזכור את הסיכונים הנלווים לפציעות נשיכה. כמו כן, ניתן לעשות את ההפרדה בין פצעי נשיכה שנגרמו על ידי כלבים או על ידי חתולים. שיני כלבים מעט מעוגלות בקצוותיהם, ולכן נשיכות כלבים מלוות לרוב בפגיעות מעיכה של רקמות ושרירים ואפילו איברים. שיני חתול, בניגוד, הרבה יותר חדות ולכן פציעה שכזו תטה יותר לחירור או קרע של רקמות שרירים או איברים.
כיצד נזהה שבעל החיים שלנו ננשך?
הסימנים הקליניים לבעל החיים הסובל מפצעי נשיכה יכולים לכלול דימום, הפרשות מאזור הפצע, כאב ויללות, צליעה, ליקוקים של אזור הנשיכה ועוד. באופן כללי הדרך הכי טובה לדעת שבעל החיים סובל מפצעי נשיכה היא לראות אותו ננשך, ולכן אמליץ לכם לשמור על בעלי החיים שלכם ולהימנע משחרורם ללא השגחה (בעיקר בזמנים אלו בהם מחלת הכלבת מתפשטת – מאמר נוסף שיפורסם בקרוב).
הסיכונים הנלווים לפצעי נשיכה
פצעי נשיכה נחשבים מבחינה קליניים ״פצעים מלוכלכים״. אלו פצעים הנוטים להזדהם, בעיקר בחיידקים כגון פסטורלה סטרפטוקוקוס או סטפילוקוקוס (כולם עלולים להימצא בפה של בעלי החיים הנושך). על כן לעיתים קרובות בבעל חיים הננשך יש צורך בשטיפה יסודית של הפצע ובטיפול אנטיביוטי.
סיכון נוסף שיש לזכור הוא פציעות שאינן מוצגות בפני השטח – אם מדובר באמפיזמות תת עוריות, חירור בית החזה ויצירת פנאומותורקס (חזה-אוויר, עם כניסת האוויר מתבטל תת הלחץ הקיים באזור ולכן יהיה קשה יותר לבעל החיים לנפח את ריאותיו ולנשום).
לסיכום, יש לבצע בדיקה מקיפה של כל המערכות כולל צילום רנטגן ואולטראסאונד על מנת לקבוע את חומרת הפגיעה בבעל חיים אשר אנו חושדים כי סובל מפציעת נשיכה.
כיצד נטפל בפצעי נשיכה?
הטיפול קשור לחומרת הפגיעה. בפציעות קלות אולי ניתן יהיה להסתפק בחיטוי הפצע או טיפול אנטיביוטי אך מקרים קשים יותר עלולים לדרוש ניתוח. במידה ואתם חושדים שבעל החיים שלכם ננשך ההמלצה העיקרית היא לקחת אותו אל הווטרינר המטפל בהקדם על מנת שיבצע הערכה מלאה.
רק בריאות!