פוביות ופחד מרעשים בכלבים וחתולים
בעידן המדיה החברתית רובנו בטח כבר נתקלנו בזה – יום או יומיים אחרי יום העצמאות מתחילות להתפרסם מודעות על כלבים וחתולים אבודים שברחו בזמן הזיקוקין. בריחה היא תגובה טבעית של בעל חיים שחש פחד או שאינו מסוגל להתגונן. פוביות של חיות המחמד שלנו מפני רעשים חזקים ופתאומיים נפוצות למדי, וחשוב לדעת כיצד ניתן להתמודד איתם ולהקל על בעלי החיים שלנו, למען השקט הנפשי שלהם ושלנו.
אז ממה נובעת הפוביה מרעשים חזקים בחיות המחמד שלנו?
חיות המחמד שלנו הינן חיות בר אשר עברו התאמה אבולוציונית לחיות בסביבתנו. ככאלו, ישנן מאפיינים מסויימים ותכונות מסוימות של חיות בר שנשארו, גם אם בעלי החיים שלנו לאו דווקא משתמשים בהם. חוש הריח המפותח אשר נועד למצוא טרף וכן להימנע מסכנות או ראייה טובה למדי אשר נועדה לזהות מזון אפשרי, וכך גם חוש השמיעה. בעלי החיים שלנו בעלי יכולות שמיעה טובות בהרבה משלנו, תכונה שהיתה חיונית לשרידות שלהם כחיות בר בטבע. היום, חוש השמיעה המפותח שלהם יוצר מעין מכשול, שכן בסביבת האדם ישנם רעשים שאפילו חזקים עבורנו, ולכן חזקים פי כמה וכמה עבורם. מה גם, שאנחנו כבני אדם לפחות מסוגלים להבין את מקור הרעש (רעמים, זיקוקין, אולי אפילו אזעקה) אך עבור בעלי החיים שלנו מדובר ברעש חזק מאוד, פתאומי מאוד וממקור לא יודע.
כיצד נזהה בעל חיים המפחד מרעשים חזקים?
כפי שהזכרנו קודם, פוביה זו נפוצה במיוחד בחיות המחמד שלנו. כמעט כל בעל חיים יפחד מרעשים חזקים ברמה כזו או אחרת. סימנים שנוכל לזהות על מנת לדעת שבעל החיים שלנו מפחד כוללים – הסתתרות, בכי, התקרבות אלינו, ניסיון לברוח ועוד.
כיצד ניתן לטפל בבעל חיים המפחד מרעשים חזקים?
הטיפול בפוביה זו, כמו בהרבה בעיות התנהגותיות אחרות, דורש מסירות ומחוייבות לטיפול ארוך טווח. ישנן שיטות רבות לאילוף בעלי החיים שלנו ויצירת התנייה (מלשון תנאי) חיובית לרעשים כאלה ואחרים. לדוגמא, ניתן לתת חטיף לבעל החיים עם כל רעש חזק אשר מפחיד אותו ועם הזמן רעשים חזקים יקושר מבחינתו לחטיפים, ולכן לא יפחידו אותו כל כך. ההמלצה שלנו היא התייעצות עם מאלף מומחה ויצירת תוכנית עבודה אשר תקל על בעלי החיים שלכם.
אפשרות נוספת, אשר אפשרית לטווח המיידי ויכולה (וצריכה) להיות משולבת עם אילוף היא טיפול תרופתי. במידה ואנחנו יודעים על רעשים חזקים בקרבת בעל החיים שלנו בקרוב (יום העצמאות, שיפוצים בדירה השכנה וכד׳) התייעצו עם הרופא הוטרינר שלכם. ישנו מגוון רחב של תרופות הרגעה אשר יכולות להוריד משמעותית את הסטרס ממנו סובל בעל החיים שלכם.
בהצלחה!
וטרינר במרכז-אבן גבירול 15 תל אביב
0775077157