מחלות הערמונית בכלבים, בלוטת הפרוסטטה בכלבים-וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
בלוטת הערמונית היא בלוטת מין במערכת הרבייה הזכרית, מיקומה במוצא שלפוחית השתן והיא מקיפה את צינור מוביל השתן(השופכה). תפקידה לייצר את נוזל הערמונית אשר מהווה חלק אינטגרלי מנוזל הזרע.
מחלות הערמונית הינם שכיחות בכלבים בוגרים לא מסורסים מעל גיל 6. הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (benign prostatic hyperplasia) היא הנפוצה מבין כל המחלות. בקרב מחלות נפוצות פחות נכללים דלקות, אבצס וציסטות. גידולים סרטניים יחסית נדירים, אך מהווים סכנה גדולה יותר עקב הסבירות הגבוהה להיווצרות גרורות.
גורמים:
- חוסר איזון הורמונלי.
- פלישת בקטריות מדרכי השתן או ממחזור הדם.
- דלקות כתוצאה מגידול.
- הסיבה להיווצרות ציסטות אינה ברורה.
סימנים קלינים:
למרות הגורמים השונים הסימנים הקלינים לרוב דומים מכיוון שמדובר בהשלכות של גדילת הבלוטה אשר חוסמת את דרכי השתן והמעי ומכאן נובע הקושי במתן צואה או שתן. לעיתים נגרמות דלקות חוזרות בדרכי השתן ואף ייתכנו דימומים והפרשות מפתח הפין.ישנם גם סימנים משניים אשר אינם קבועים שכוללים: חום, כאבים ואי נוחות בחלקה האחורי של הבטן וחוסר תיאבון. עם זאת, במקרים קלים בהם הבלוטה אינה גדולה במיוחד לא יופיעו סימנים כלל.
כיצד מאבחנים:
הצעד הראשון הוא לאבחן האם הבלוטה גדולה מהרגיל, וטרינר יעשה זאת ע"י מישוש החלק האחורי של הבטן ובדיקה רקטלית. בנוסף נתבסס על היסטוריה של מאמץ כוזב בעשיית צרכים וסימנים חשודים נוספים. שיטות מורכבות יותר הן: תרבית שתן, דגימת נוזל הזרע או תאי הבלוטה עצמה (בדיקה ציטולוגית), צילומי רנטגן בהם ניתן להעריך את גודלה וצורתה של הבלוטה ואף לאתר גרורות. חרף ריבוי השיטות, מומלץ לבצע אולטרסאונד מכיוון שהוא מספק מידע פרטני יותר על רקמת הבלוטה וגם מרמז על גורם המחלה. ביופסיה של הבלוטה תאשר את האבחנה אך היא בדיקה פולשנית ולכן לא תמיד מתבצעת.
טיפול- תלוי בגורם:
- הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית – סירוס הוא הטיפול הנכון ויגרום להתנוונות הבלוטה תוך מספר שבועות עד חודשים. בנוסף לכך ניתן לטפל באמצעות תרופות אשר חוסמות את ההורמונים מעודדי הגדילה של הבלוטה(פחות מומלץ עקב יעילות נמוכה ונטיית הבלוטה לגדול שוב בתום הטיפול).
- דלקות (פרוסטטיטיס או אבצס)- אנטיביוטיקה לבדה אינה טיפול מספק לפיכך אנו נדרשים לסרס או לתת טיפול תרופתי הורמונלי במקביל.
- אבצס- ניקוז המוגלה בנוסף לטיפול אנטיביוטי.
- ציסטות- טיפול תרופתי וסירוס הוכחו כלא יעילות, לכן יש לנקזם ולהסירם בניתוח מורכב.
- גידולים סרטניים- הפתרונות מוגבלים והטיפולים מתרכזים בהארכת חיי הכלב תוך הקלה בסימפטומים הנלווים.
לסיכום פעולות מניעה וערנות לסימנים בשלבים המוקדמים הינם מרכיבים חיוניים בהתמודדות עם מחלות הערמונית ויתרמו לבריאות הכללית של כלביכם.