כשל כליות כרוני בחתולים
גם חתולים, כמו בני אדם, עלולים לחלות במחלות כלייתיות. למעשה, מחלות כליות הן מהמחלות הנפוצות ביותר בחתולים. במאמר זה נדון על מחלת כליות כרונית בחתולים. ממה נובעת, מהם תסמיניה, כיצד אדע אם החתול שלי סובל ממחלת כליות כרונית, וכיצד ניתן לטפל.
מהי מחלת כליה כרונית?
מחלת כליה כרונית, המכונה גם כשל כלייתי כרוני, הינה מחלה המתבטאת באובדן פרוגרסיבי של תפקודן של הכליות. הכליות, כמו בבני אדם, משמשות את בעל החיים לסינון הדם והרחקת פסולת (בעיקר חנקנית) מגוף בעל החיים על ידי הפרשתה בשתן. בחתולים הסובלים ממחלת כליה כרונית, הכליות אינן מצליחות לסנן את הפסולת החנקנית מהדם ובעצם בעל החיים סובל מהרעלה חנקנית אשר תלך ותחמיר בהופעתה עם עליית ריכוזי הרעלנים בדם.
ממה נובעת מחלת כליה כרונית?
לרוב, מחלת כליה כרונית נגרמת ללא גורם ברור. עם התבגרות בעל החיים צפויה רמה מסויימת של ניוון כלייתי המשתנה ברמתה בין בעל חיים לבעל חיים ולכן ישנו מרכיב גנטי בהתפתחות מחלת כליה כרונית. כמו כן, מחלת כליה כרונית יכולה להיות תוצאה של מחלת כליה אקוטית (פגיעה מהירה במערכת הכליות, לדוג׳ בשל הרעלה) אשר תותיר פגיעה מסויימת בתפקוד הכליות.
מהם תסמיני מחלת כליה כרונית?
תסמיני המחלה משתנים מבעל חיים לבעל חיים ובהתאם לחומרת המחלה. התסמינים כוללים השתנה ושתייה מרובה, אפאטיות ודיכאון, חוסר תיאבון, הקאות ובמקרים חמורים יותר עלולה להיווצר אנמיה והמחלה עלולה אף להוות סכנה ממשית לחיי בעל החיים.
כיצד אדע אם החתול שלי סובל ממחלת כליה כרונית?
בעת הצגת חתול המציג את הסימניים הקליניים המתאימים למחלת כלייה כרונית, הוטרינר ינסה למשש בבדיקה פיסיקאלית את כליות החתול (אשר בחתול הסובל ממחלה כרוניות יהיו קטנות יותר). אבחון חתול כחולה כולל בדרך כלל בדיקות דם למדדי תפקוד הכליה וכן הדמיית אולטרסאונד אשר תדגים שינויים כרוניים במבנה הכלייתי.
כיצד ניתן לטפל בחתול הסובל ממחלת כליה כרונית?
מחלת כליה כרונית הינה מחלה פרוגרסיבית אשר אינה ניתן לריפוי. לכן, הטיפול מתבסס על האטת התקדמות המחלה. הטיפול כולל בראש הראשונה שינוי הזנתי להזנה במזון המתאים לחולים כלייתיים (עני בחלבון, ולכן בחנקן), טיפול בנוזלים באינפוזיה לוריד או לתת העור (אשר מטרתן להגביר את הידרציית בעל החיים ובכך את קצב סינון הדם בכליות), לעיתים אף יהיה צורך בטיפול משתן לעידוד פעולת הסינון. כמו כן הטיפול התומך כולל מונעי בחילה ומעודדי תיאבון, עידוד שתייה (באמצעות מזרקות שתייה, לדוג׳). ייתכן ויהיה צורך בטיפול נוסף לאיזון רמות האלקטרוליטים בדם בהתאם למצב בעל החיים.
לסיכום, אין להקל ראש ביחס למחלת כליות כרונית. בטיפול מתאים נוכל להאריך והלטיב את תנאי חיי בעל החיים.
רפואה שלמה!