על אף הנפיצות הרחבה בחודשי הקיץ של הטפילים החיצוניים, הפרעושים והקרציות, צריך לזכור שהם נמצאים בסביבתנו גם בחורף. במאמר זה נסקור את מאפייני הקרציות, והדרכים לטיפול בהן. הקרציות שייכות למשפחת העכבישניים (בעלות 8 רגליים), ותזונתן מבוססת על דם. קרצייה יכולה לגדול פי 4-8 מגודלה לאחר שמצצה את דמו של בעל חיים או בן אדם.
לקרצייה גלגול חיים מורכב, הכולל ביצה זחל (בעל 6 רגליים) נימפה ובוגר. יש קרציות עבורן הגלגול כולו מתקיים על גבי הכלב או סביבתו ויש קרציות המנצלות גם בעלי חיים אחרים (כגון סוסים, פרות או מכרסמים) כדי להשלים את מחזור חייהם. לרוב, הקרצייה עולה על הכלב או החתול, מוצצת את דמו, נופלת מהכלב ומטילה בסביבת הכלב עד 3,000 ביצים וכל זה בפרק זמן שלושה שבועות.
רוב מחזור החיים של הקרצייה מתקיים בסביבה ולא על גופו של הכלב. הקרציות עומדות על גבי צמחיה ב"זרועות פשוטות" ומחכות לפונדקאי שיעבור, אז הן נתפסות עליו ובעזרת גפי הפה שלהן ננעצות בעורו.
הבעיה המרכזית בה מעורבות הקרציות בישראל הינה היותן נשאיות של מחלת "קדחת הקרציות" (Erlichiosis) הפוגעת בכלבים וקדחת הבהרות הפוגעת בבני אדם. בין היתר, קרציות גורמות לאובדן דם, ופצעים וגרד בעור.
הטיפול המונע חייב להתבצע בשני מישורים: טיפול בחיית המחמד וטיפול בסביבת המחייה שלה ושלנו.
לצורך הטיפול בבעל החיים, הכלב או החתול, יש חומרים רבים ומגוונים. בין החומרים – אמפולות, קולרים (Seresto) או תרסיסים. חשוב לשים לב בעת רכישת המוצרים המדבירים כי אכן יועדו לקרציות ולא לפרעושים בלבד. כמו כן, חומרים בעלי יכולת דחייה בנוסף לקטילה של הקרציות מצמצמים סיכויים להעברת מחלות. שימו לב לקרוא אחר ההוראות על גבי אריזת המוצר.
לצורך הטיפול בסביבה נטפל בחומרים הפועלים הן כנגד הקרציה הבוגרת והן כנגד שלביה הצעירים. הטיפול הסביבתי קריטי במיוחד! כפי שכבר הזכרנו, מרבית מחזור חיי הקרציה הוא בסביבה ולא על גבי הכלב או החתול. מומלץ לבצע טיפול גם בפנים הבית וגם בחצר על ידי מדביר מורשה.
על אף שהקרציות פעילות יותר בעונות החמות הן בסביבתנו כל הזמן. הקפדה על טיפול מונע לאורך כל השנה תצמצם את הסיכויים להדבקה באותן המחלות המועברות ע"י קרציות.
וטרינר במרכז- אבן גבירול 15, תל אביב
0775077157