כיב קרנית בכלבים וחתולים
כיב בקרנית של כלבים וחתולים הינה אחת ממחלות העיניים השכיחות. זוהי מחלה שחשוב להכיר, היות שאפילו כיב קטן ושטחי עלול לגרום לכאבים עזים והתדרדר עד אובדן ראייה. במאמר זה נסקור את המחלה, אבחונה והטיפול.
אז מהו בעצם כיב קרנית? הקרנית, למי שאינו יודע, היא השכבה החיצונית ביותר של העין. מדובר באחת מהרקמות הרגישות ביותר של בעלי החיים (ובני האדם), וככזו האבולוציה סיפקה לה מנגנוני הגנה – העפעפיים והדמעות. לעיתים, או שאחד מן מנגנוני ההגנה כושל או שבפשוט הגנה זו אינה מספיקה ונפצעת שכבת הקרנית. לעיתים קשה מאוד לזהות את הפגיעה ולכן בכל סימן לבעיות עיניים (כאב/הפרשות/גירוד) יש לגשת במהרה לוטרינר המטפל.
מהם גורמי הסיכון למחלה? ישנם גורמים רבים היכולים לגרום לפציעה בקרנית, או לכל הפחות מהווים גורם המעלה את הסיכון לפציעה. ניתן להבדיל בין גורמי הסיכון בכלבים וחתולים: בכלבים גורמי הסיכון השכיחים הם פגיעה טראומטית בעין (כגון שריטת חתול או דקירת העין על ידי צמח בזמן טיול), גוף זר החודר לעין (מלען שיבולת שועל לדוגמא), זיהומים על רקע חיידקי, כוויה כימית (כתוצאה מחומרי ריסוס או אקונומיקה לרוב). גורם סיכון משמעותי במיוחד לכלבים הוא מחלת עין יבשה, אשר במחלה זו הכלב אינו מייצר דמעות ולכן שכבת ההגנה של העין לוקה בחסר.
בחתולים גורמי הסיכון בחתולים הינם ממוקדים הרבה יותר ומצומצמים לזיהום על רקע נגיפי בעין ובצורת הפנים הייחודית שלהם בה העיניים בולטות קדימה (תקף גם לכלבים פחוסים). ישנם מחלות נוספות אשר יכולות לגרור כיבי קרנית הן בכלבים והן בחתולים כגון בעיה מולדת בצורת העפעף (כשהריסים פונים פנימה ומגרים את הקרנית).
כיצד נאבחן את המחלה? קשה להבדיל בין בעיות עיניים שונות מתצפית בלבד, שכן בעיה אחת יכולה לגרור בעיה נוספת (וכן הלאה). לכן בכל מקרה של הפרשות מהעין, קושי בראייה, גירוד העין או כאב מאזורה מומלץ להגיע במהירות אל הוטרינר המטפל על מנת שיכול לבצע את הבדיקות הדרושות. בדיקות אשר יש לבצע – בדיקת נוכחות כיב קרנית באמצעות צביעת פלורסין, טיפות עיניים אשר יצבעו התכייבות בקרנית. בדיקת ייצור דמעות צריכה להתבצע הן אם בדיקת נוכחות הקרנית יצאה חיובית והן אם לא. במקרה כזה, גם אם אין כיב הוא יוכל להיווצר בהמשך ויש להיות מודעים למצב ולהתחיל בטיפול מונע. בדיקה זו כוללת החדרת קצה פס נייר מתחת לעפעף ובחינת כמות הדמעות שנספגות בו תוך דקה. בדיקת לחץ תוך עיני צריכה להתבצע במידה ונראה שהאישון מורחב והעין בולטת החוצה ואדומה.
כיצד נטפל בכיב קרנית? במצבים שאינם קשים, הטיפול הינו טיפול תרופתי אשר יכול לכלול (על פי מידת הצורך) אנטיביוטיקה, אטרופין, וולטרן (להורדת כאבים) או סרום המופק מהחיה עצמה (מכיל אלמנטים תרפויטיים רבים). במצבים קשים יותר צריך לשקול התערבות כירורגית אשר יכולה להציל את העין. חשוב להשאר עירניים לבעיות העיניים של בעלי החיים שלנו. יש להם רק שתי עיניים.
שלכם, וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אבן גבירול 15 תל אביב
0775077157