דלקת שלפוחית השתן של חתולים ממקור לא ידוע\ Feline idiopathic cystitis
דלקת בשלפוחית השתן בחתולים ביתיים הנה לרוב אידיופטית, כלומר שלא ניתן לזהות את הגורם הספציפי להופעתה, ולכן הטיפול בה הינו רב שכבתי- הן תרופתי והן פסיכולוגי וסביבתי.
דלקת זו יכולה להופיע אצל נקבות וזכרים כאחד כאשר מחקרים מצביעים על סבירות יותר גבוה אצל חתולים מעוקרים במקרים של חתול ביתי בודד אך יחד עם זאת סבירות נמוכה יותר כאשר ישנם בבית יותר מחתול אחד והם מעוקרים, דבר הגורם להפחתת המתח בין החתולים ועוזר במניעת הדלקת בשלפוחית השתן.
מהם הסימנים לדלקת בשלפוחית השתן?
בעלי החתול הביתי יכולים להבחין במספר סימנים קליניים שבהם מומלץ לפנות לוטרינר לצורך התייעצות, אבחון ובמקרה הצורך גם טיפול ובהם:
- קושי במתן שתן
- מספר פעמים רב של מתן שתן בכמויות נמוכות
- השתנה ארוכה המלווה בכאב
- שתן דמי
- השתנה רצונית במקומות יוצאי דופן
- טפטוף או נזילת שתן
מהם הסיבות להופעת המחלה?
הסיבות להופעת דלקת בשלפוחית השתן יכולות להיות מרובות, החל מלחץ נפשי (סטרס) שהחתול\ה חווה (בעקבות נסיעה, בעלי חיים נוספים בבית וחרדת נטישה) וכלה בבעיות במערכת העצבים, הלב והמערכת האנדוקרינית.
כיצד מאבחנים?
הדיאגנוזה לדלקת בשלפוחית השתן התחתונה מאופיינת בעיקר של שלילת גורמים למחלה כגון אבנים בשלפוחית, חיידקים, טפילים, גידולים ואנטומיה לא תקינה של מערכת השתן. לצורך כך מומלץ לעשות בדיקת דם ולבצע אנליזה ביוכימית לעמוד על תקינות הכבד והכליות. בנוסף הוטרינר יבצע אנליזה של דגימת שתן על מנת לשלול דם בשתן וקריסטלים למדוד את ריכוזו ואת החומציות שלו.
לאחר מכן, במידה והכל ימצא תקין הוטרינר ימליץ לבעלים על ביצוע בדיקת X-RAY ו\או אולטרא סאונד על מנת לשלול אבנים בשלפוחית השתן, גידולים ולבחון את תקינות האנטומיה של מערכת השתן.
כיצד נטפל ב FIC
הטיפול בדלקת השתן התחתונה הינו רב-שכבתי כפי שצוין תחילה ומורכב מהורדת הלחץ הנפשי אותו החתול חווה, שינוי בתזונה ומתן טיפול בכאב על מנת להקל על מתן השתן.
תזונה: התזונה המומלצת במקרים אלו היא מזון רך בקופסא המכיל ריכוז מים גבוה ולפזרם במספר מקומות בבית, בעיקר שקטים וחבויים.
הורדת מתח: על מנת להקל על המתח המתח של החתול ניתן לטפל באמצעים תרופתיים כגון פרומונים (Feliway) להפגת המתח וכן שינויים סביבתיים כגון הוספת מספר ארגזי חול (כאשר המספר המומלץ של ארגזי החול בבית הינו מספר החתולים בבית +1). כלל זה מומלץ גם לגבי קעריות המזון והמים הפזורים בבית.
בחירת ארגז חול מתאים עבור החתול\ה. מרבית חתולי הבית יעדיפו ארגז חול גדול מאשר קטן וכזה שהכניסה אליו נוחה, כלומר שדפנותיו אינן גבוהות במיוחד. האחרון חשוב בפרט בחתולים בוגרם הסובלים מדלקת פרקים (Arthritis) ובגורים צעירים.
תדירות גבוהה של ניקוי ארגז החול (ההמלצה היא ניקיון לאחר שהחתול\ה עשה את צרכיו) והימצאותםשל ארגזי החול בסביבה שקטה וחשוכה בהם אין מעבר תדיר של דיירי הבית ובעלי חיים נוספים, אם נמצאים, זאת על מנת שהחתול\ה לא יופרע או יפחד בעת השימוש בארגז.
החתול הינו חיית צייד לכן מומלץ לספק לו מספיק גירויים ואף להחליפם מידי פעם על מנת למנוע שעמום. ישנם חתולים המעדיפים צייד מכרסמים ואז לספק עבורו עכברי פרווה למשל וישנם כאלו המעדיפים צייד ציפורים ואז ניתן לתלות עבורם משחק בקרבת החלון להנאתם. במקרה זה יש לשים לב לבטיחות החתול וכמו כן שאינו מאוים מהימצאותם של חתולי רחוב מעבר לחלון, דבר היכול לגרום לעליית המתח שכן החתול אינו מרגיש את הבטיחות שהחלון נותן לו וזה עלול להחמיר את הבעיה.
משחקי מזון אף הם מומלצים להורדת המתח הנפשי אותו חווה החתול ולהנאתו. ניתן למצוא במרבית חנויות בעלי החיים כלי משחק בהם ניתן לשים לחתול חטיף שעליו להתאמץ ולהוציא. האחרון יכול להוריד את חרדת הנטישה ואף לספק פעילות גופנית עבורו.
תרופות אנטי-דלקתיות
התרופות האנטי דלקתיות הניתנות לטיפול ב FIC הינם ממשפחת ה NSAID (נוגדי דלקת אנטי סטרואידים) כגון מלוקסיקם. תרופות אלו פועלות להפחתת השלכות הדלקת כגון כאב, חום, בצקת ואדמומיות באמצעות מנגנון המונע יצירת פרוסטגלינדינים בגוף על ידי דיכוי האנזימים המייצרים אותם.
סיכום
דלקת שלפוחית השתן בחתולים הינה מחלה מאוד נפוצה אשר מושפעת ממגוון רחב של גורמים. לרוב האבחנה המדויקת לסיבת הופעתה אינה אבחנתית ולכן עלינו להיות סבלניים בדרך הטיפול בה. הטיפול יכול להיות פשוט ביותר כגון הפחתת מתח סביבתי לחתול אשר יפתור את מרבית התופעות עד לטיפול תרופתי ארוך טווח.