אלרגיה למזון
הגדרת אלרגיה- תגובת יתר של מערכת החיסון לאלרגן מסוים.
לרוב תגובת היתר תתרחש לאחר חשיפה ממושכת לאלרגן, אך לא תמיד. לעיתים נראה תגובה לאלרגן שמופיע פעם ראשונה בלבד. אלרגיה בכלבים וחתולים תתבטא בעיקר בעור, וזאת מכיוון שריכוז התאים האחראיים על הפרשת נוגדי דלקת בעור היא גבוהה מאוד ביחס לבני אדם למשל.
הביטוי העורי מגוון ויכול להשתנות לפי סוגי האלרגיה השונים ובין בעל חיים אחד לשני עם אותו רקע.
בהתאם לסוג האלרגיה, חיית מחמד יכולה להראות תסמינים שונים. התגובה הכי נפוצה היא גירוד. במקרים מסוימים ניתן לראות שלשולים או הקאות או שחיות המחמד עשויות לדמוע ולהתעטש.
ישנם מספר סוגי אלרגיות עיקריים בחיות מחמד:
אטופי (Atopy) – היא אלרגיה הנגרמת כתוצאה מחלקיקים הנישאים באוויר. חלקיקים אלו הם מקורות נפוצים כמו: אבקנים, פטריות וקרדית האבק.
אלרגיית פרעושים – היא אלרגיה הנגרמת כתוצאה מעקיצת פרעוש. נקראת בלועזית: Flea Allergy dermatitis (FAD). אלרגיה זו נגרמת מחדירת רוק הפרעוש לכלב ברגע העקיצה. עקיצה אחת של פרעוש יכולה לגרום לגירוד שימשך לפחות שבועיים, גירוד זה יהיה בעיקר באזור הגב האחורי ובבסיס הזנב.
אלרגיה למזון – היא אלרגיה שכשמה כן היא, נגרמת כתוצאה מאכילת מזון מסוים המהווה אלרגן אצל אותו הכלב/החתול. יכולה להתבטא בגרד כללי בבטן התחתונה, מפשעה, בית שחי, פנים, אוזניים ובסיס הזנב. ניתן לראות ליקוק כפות רגליים עד פציעה ואובדן שיער. אם הבעיה נמשכת זמן רב ללא טיפול, תיתכן השחרה של העור באזור זה עם דלקות משניות של חיידקים ושמרים מסוגים שונים.
אלרגיה כתוצאה ממגע – נגרמת כתוצאה מדברים שחיית המחמד באה עמם במגע. זה יכול להיות אקונומיקה, פלסטיק ואפילו דשא (!!). יכולה להתבטא בדלקות אוזניים ומגרד חריף עד דלקות עור חריפות.
יש לזכור כי באחוז קטן מהמקרים, כלב או חתול יסבלו שני סוגי אלרגיה במקביל.
דרכי האבחון והטיפול באלרגיות:
אלרגיה למזון– מעט קשה לאבחון, שהרי קשה לאבחן בדיוק מאיזו אלרגיה סובל הכלב בדיוק כשם שקשה לאבחן מאיזו אלרגיה סובל אדם. על מנת לאבחן את האלרגיה, נדרשת סבלנות והתמדה מהבעלים. האבחון עצמו דורש מעבר למזון היפואלרגני רפואי על מנת לראות האם הכלב מגיב כנדרש. בתום תקופה זו, מתבצעת חזרה מיידית למזון הרגיל ואם ישנה החרפה במצב המטופל, אזי זו אבחנה מידית.
הטיפול- ברגע שיש אבחון סופי של אלרגיה למזון, הטיפול פשוט. כל שעלינו לעשות הוא להימנע ממרכיב המזון שגורם לאלרגיה.