אבנים במערכת השתן בכלבים וחתולים
מחלות בדרכי השתן הן מחלות נפוצות למדי בבעלי החיים שלנו. מלבד אי הנעימות שנגרמת לבעל החיים שלנו, ואולי גם הכאב – מחלות בדרכי השתן עלולות להיות מסכנות חיים. במאמר זה נדון באבנים בדרכי השתן – מהן, כיצד נוצרות, כיצד נאבחן שבעל החיים שלנו סובל מהן וכיצד נוכל לטפל.
מהן אבנים בדרכי השתן?
אבנים בדרכי השתן הן קריסטלים של מלחים המתגבשים בדרכי השתן בתנאים מסויימים. האבנים הנפוצות מתגבשות בשלפוחית אך אבנים גם יכולות להתגבש בכליה. הרבה פעמים תאי דלקת שנמצאים בשלפוחית, במקרה של זיהום חיידקי לדוגמא, מעודדים ומשתתפים באבן המתגבשת.
מדוע נוצרות אבנים בדרכי השתן?
ישנם הרבה גורמים המעודדים יצירת אבנים בדרכי השתן. הגורמים הנפוצים הם זיהום חיידקי (אשר מבסיס את השתן ומעודד התחברות מלחים שונים לכדי קריסטלים ואבנים), מזון (אם מינרל מסויים נמצא בכמות גבוהה במזון גדלים הסיכויים שיווצרו אבנים ממינרל זה, מה גם שמזון משפיע על חומציות השתן), וצריכת מים נמוכה. כמו כן ישנם גזעים אשר יותר מועדים לאבנים בדרכי השתן כמו שנאוצר, יורקשייר ובולדוג.
כיצד נדע אם בעל החיים שלנו סובל מאבנים בדרכי השתן?
ישנם סימנים כללים לבעל חיים הסובל ממחלה בדרכי השתן, סימנים אלו יופיעו עבור אבנים אך גם עבור זיהום. סימנים אלו כוללים מתן שתן תכוף, שתן דמי, כאבים במתן שתן, ליקוק איבר המין, אובדן תיאבון ואפאטיות. כמו כן, במקרה של אבנים בדרכי השתן גם יכולה להיווצר חסימה, כלומר בעל החיים יראה כאילו הוא מנסה לתת שתן אבל לא יצליח. חסימת שתן מלווה בכאבים רבים ועלולה לסכן את החיים ועל כן מדובר באירוע חירומי.
על מנת לאבחן שבעל חיים סובל מאבנים בדרכי השתן יוכל הווטרינר המטפל להשתמש בהדמיית אולטראסאונד (אשר תראה נוכחות של דבר מה בתוך השלפוחית, לפעמים יראה רק זיהום אשר נלווה פעמים רבות לאבנים) או בצילומי רנטגן – אשר לפעמים ממש ניתן לראות בהם את האבנים. אפשרות נוספת היא צילום רנטגן ניגודי – בו מוחדר למערכת השתן חומר הזוהר בצילום הרנטגן – אם יש אבן, נראה את צורתה באופן כהה יותר מכיוון שאינה זוהרת באותה הרמה.
כיצד נטפל בבעל חיים הסובל מאבנים בדרכי השתן?
בעל חיים הסובל מאבנים שאינן גדולות בדרכי השתן לעיתים ניתן לטפל במזון רפואי. ישנם מזונות אשר מבסיסים/מחמיצים את השתן, ובכך יכולים לפרק אבן אשר נוצרה בסביבה חומצית או בסיסית בהתאמה. בחלק גדול מהמקרים זה לא יפתור את הבעיה בזמן מספק וישנה סכנה של יצירת חסימה מהאבנים/האבנים גדולות מאוד ומכבידות ומכאיבות לבעל החיים. במקרים אלו האופציה היא כירורגית – ניתוח אשר נכנס לשלפוחית השתן ושולף את האבן או האבנים שנמצאות שם.
אם נראה שבעל החיים שלכם כאוב במתן שתן (או בכלל) גשו אל הוטרינר המטפל שלכם שינסה לאבחן את סיבת הפגיעה. חבל שהוא או היא יסבלו.
רפואה שלמה!