חלל פה בריא הוא חלק מרכזי בבריאות הכללית של חיית המחמד שלנו. חלל הפה למעשה הינו האיבר החשוף ביותר לסביבה החיצונית ומכיל פלורה חיידקית טבעית. פלאק דנטלי הינו למעשה רובד של חיידקים הנצמדים לפני שטח השיניים. כאשר פלאק זה בא במגע עם חומרים אנאורגניים הנמצאים ברוק מתחיל תהליך הסתיידות שבסופו של דבר יוצר את אבן השן (אבנית).
מחלות החניכיים בחיות מחמד מעל גיל 3 שנים הוא הממצא הקליני הנפוץ ביותר במרפאות וטרינריות, יחד עם זאת, נושא זה יכול להיות לגמרי מניעתי ועם מעט השקעה והתמדה ניתן למנוע או להקטין באופן דרסטי את החשיפה למחלות חניכיים ואבן שן.
סימנים המעידים על בעיה בחלל הפה הדורשים התייחסות:
– ריח רע מהפה
– שיניים מכוסות באבנית.
– שינים מתנדנדות
– שינוי בצבע השיניים
– כאב/ הימנעות ממגע באזור הפה
– דימום מהפה
– ריור יתר
– קושי בלעיסה
– ירידה בתאבון או ירידה במשקל
מחלה פריאודנטלית
זוהי אחת המחלות הנפוצות ביותר ברקמות התמך של השן בכלבים וחתולים, יחד עם דלקת חניכיים (גינגיבייטיס). הסימן הנפוץ ביותר אשר ניתן לזיהוי בקלות הוא ריח רע מחלל הפה של חיית המחמד, אך לרוב כשהריח כבר מורגש זהו מצב מתקדם של המחלה.
למרות שמבחינה אסתטית (במיוחד לבעלים) אין זה יפה במיוחד שאבן שן מכסה את השיניים של בעל החיים שלהם, אך הבעיה נעוצה דווקא כאשר האבנית ורובד החיידקים חודרים מתחת לקו החניכיים.
כאשר הפלאק והאבנית (פלאק שכבר הסתייד) מתרכזים בחיבור בין השן לחניכיים מתרחשת העמקה של כיסי השן ונוצרים תנאים לגדילה והצטברות של חיידקים אנארוביים (השונים מהחיידקים האירובים הנמצאים באופן טבעי בחלל הפה). החיידקים האנארוביים מפרישים רעלנים הפוגעים ברקמות הסובבות והתומכות בשן. בתגובה לפעילות החיידקית השלילית, מערכת החיסון של הגוף אשר מנסה להילחם בזיהום מנתבת לאזור זה תאי דם לבנים אשר יחד עם פעילותם האנטי-דלקתיים גורמים באותו הזמן נזק נוסף לרקמות התמך.
התוצאה של תהליך זה עלולה להיות הרסנית ולהסתיים באובדן העצם האלבאולרית, יצירת מעבר מהפה אל תוך חלל האף, חופש תנועה של השיניים ונפילתם, נסיגת חניכיים, כיסוי מוגלתי ואף שברים בעצם הלסת. בנוסף לנזק המקומי, חיידקי הפה חודרים אל מחזור הדם ועלולים לגרום לשינויים, גם אם מיקרוסקופיים, בלב, כבד ובכליות.
מהלך המחלה
מחלות חניכיים מתפתחות בשלבים. תחילה ניתן להבחין בחניכיים אדומות ואף מדממות (בזמן האכלה או לעיסת משחק) בעקבות תחילתה של הדלקת, במקביל ניתן יהיה להבחין בריח רע מהפה (הליטוזיס). בשלבים מתקדמים יותר, מתפתחת דלקת ברקמה הפריאודנטלית והרקמות התומכות השן. בשלב זה כבר ניתן להבחין בדרגות שונות של נסיגת חניכיים, ספיגה של העצם האלבאולרית, חשיפת שורשי השן אשר גורמת לכאב רב, דימום מוגלה וריח חריף.
ניקוי שיניים במרפאה
שכבת האבן צמודה מאוד לשן ודורשת לצורך הסרתה ציוד מתאים- סקיילר אולטרא סוני ומשייף. הסקיילר עוזר לשבירת הקשרים בין האבנית לפני שטח השן ואף להכנס ולנקות בחיבור בין השן ולחניכיים. לאחר מכן מלטשים את השיניים על מנת להחליק את פני השטח שלהם ולמנוע פני שטח גסים המהווים מקום מועדף להצברות הפלאק.
בזמן ניקוי השיניים, בעל החיים נמצא בהרדמה כללית על מנת לאפשר הגעה לאזורים הדורשים ניקוי אשר בחיה לא מורדמת לא ניתן היה להגיע אליהם. בנוסף, בזמן הטיפול נעשה שימוש במים המושפרצים מהסקיילר אל תוך חלל הפה אשר עלולים לחדור לקני הנשימה יחד עם שאריות האבנית והלכלוך, ואילו בהרדמה כללית בעל החיים עובר צנרור ( תהליך הכולל החדרת צינורית הנשמה לקנה הנשימה המכיל חומרי הרדמה וחמצן) אשר מונע את מעבר המים והלכלוך אל קנה הנשימה.
המלצות לטיפול מניעתי
– צחצוח יומי של השיניים
– חומרי שטיפה נוגדי פלאק
– חטיפים דנטלים
– משחקים לניקוי השיניים
בכל שאלה אנא צרו קשר, וטרינר במרכז
0775077157
אבן גבירול 15 תל אביב