מחלות פרוסטטה בכלבים
בלוטות מין המשניות של בעלי החיים, כמו גם של בני האדם, חשופות לשלל מחלות היכולות להפיע על איכות חייו של בעל החיים ואף לסכנם. במאמר זה נדון על בעיות היכולות להתעורר בבלוטת הערמונית (או בשמה הלטיני – הפרוסטטה) בחיות המחמד שלנו.
מהי בלוטת הערמונית (הפרוסטטה)?
בלוטת הערמונית הינה בלוטת מין משנית. בלוטה זו קיימת בזכרים הן בכלבים וחתולים והן בבני אדם. בחלק מבעלי החיים קיימות בלוטות מין משניות נוספות, כך לדוגמא בחתולים. בלוטת הערמונית לוקחת חלק בייצור נוזל הזרע, והינה מושפעת מהורמוני המין. לאחר שבעל החיים עובר סירוס הבלוטה עוברת ניוון משמעותי, הן בתפקודה והן בגודלה.
אז איזה בעיות עלולות להיווצר בפרוסטטה, וכיצד ניתן לטפל בהן?
דלקת בפרוסטטה (פרוסטטיטיס) – דלקת בפרוסטטה הינה מחלה יחסית נפוצה בכלבים זכרים שאינם מסורסים. פעמים רבות מדובר בזיהום בדרכי השתן והשלפוחית הנמצאים בסמיכות אשר חודר גם לפרוסטטה. מדובר בתהליך כואב מאוד, אשר ישפיע על בעל החיים מאוד (בעל החיים יראה מסכן, יהיה בעל חום גבוה וחוסר תיאבון לרוב). כמו כן, זיהום שכזה יכול גם להתקדם אל כיוון עמוד השדרה ולחדור לדיסק הבין חולייתי (דיסקוספונדליטיס). הטיפול בזיהום שכזה הינו בנוגדי דלקת ואנטיביוטיקה החודרת לפרוסטטה (איבר שיחסית קשה להגיע אליו בטיפול תרופתי). כמו כן, סירוס יעזור לנוון את הבלוטה ובכך להפחית את התסמינים.
הגדלה שפירה של הפרוסטטה (benign prostatic hyperplasia) – מדובר בהגדלה שפירה של הפרוסטטה הנפוצה בכלבים שאינם מסורסים. ההגדלה לכשעצמה אינה כואבת. הפרוסטטה הגדולה עלולה ליצור לחץ על הרקטום העובר בסמוך אליה ולכן פעמים רבות כלבים הסובלים מהגדלה שפירה של הפרוסטטה יראו סימני עצירות או שלשול. פחות נפוץ אבל עדיין קיים מופע שבו הלחץ של הפרוסטטה משפיע על האורתרה. במקרה זה יראו כלבים אלו קושי במתן שתן. לא לחלוטין ברור ממה נובעת הגדלת הפרוסטטה הזו אך מדובר במופע נפוץ במיוחד. הטיפו, פשוט למדי, סירוס. סירוס יגרום לניוון הבלוטה ובכך להפסקת הסימנים.
גידולי פרוסטטה – המחלה הפחות נעימה מתוך האפשריות. גידולי פרוסטטה אינם מאוד נפוצים אך בהחלט קיימים. מדובר בסימנים דומים בדרך כלל להגדלה שפירה של הפרוסטטה, רק שיופיעו בכלבים מבוגרים יותר וגם בכלבים מסורסים (הגדלה שפירה אינה קיימת בכלבים מסורסים). הסיכון לחיי בעל החיים וסיכויי ההישרדות תלויים בסוג הגידול. ישנם גידולים ״נחמדים״ יותר ופחות. בחלקם ניתן לטפל כימותרפית ובחלקם יש צורך בפרוצדורה כירורגית.
לסיכום, לרוב בעיות בבלוטת הערמונית, או הפרוסטטה, יחסית קלות. אך אין להקל ראש בטיפול בהם. כפי שהזכרנו, לכל בעיות הפרוסטטה יכולים להיות סיבוכים. במידה ובעל החיים יובא אל הוטרינר המטפל מוקדם יותר, יאובחן ויחל טיפול – כך קטנים הסיכונים וסבלו.
הטיפול המועדף, כמו במרבית הרפואה הוטרינרית, הוא מניעה. לכן אנחנו ממליצים בחום לסרס את בעלי החיים שלכם מבעוד מועד על מנת למנוע סיכונים מיותריים.
רפואה שלמה!