חסימות שתן בחתולים
בעולם הווטרינריה חתולים ובעיות במערכת השתן הינם כמעט ביטויים נרדפים. במאמר זה נסקור חסימות שתן בחתולים. מהן חסימות, כיצד נוצרות, כיצד מתבטאות, איך נוכל לאבחן חתולים הסובלים מחסימות בדרכי השתן וכיצד נוכל לטפל בהם.
מהן חסימות שתן?
חסימות שתן, כשמן כן הן, חסימות של דרכי השתן המונעות מתן שתן תקין. לרב, חסימות אלו ממוקמות בצינור השופכה. חסימות אלו מלוות בכאבים רבים ויכולות להוות מקרה חירומי אשר עלול לסכן את חיי החתול. חתולים זכרים הינם קבוצת הסיכון העיקרית לחסימות שתן בשל היות צינור השופכה שלהם כה צר (באופן מהותי יותר משופכת הנקבות).
חסימות השתן לרוב נוצרות משילוש של נוכחות קריסטלים בשתן וזיהום חיידקי אשר בשילובם יוצרים מעין פלאג החוסם את צינור השופכה. כמו כן, חסימות יכולות להתרחש כתוצאה מנוכחות אבנים במערכת השתן. גורמי סיכון לפיתוח בעיות בדרכי השתן כוללים: השמנה, סירוס, דיאטה של מזון יבש בלבד וחוסר פעילות גופנית.
כיצד נאבחן חתול הסובל מחסימת שתן?
הסימנים הקליניים של חתול הסובל מחסימת שתן כוללים שתן דמי, השתנה במקומות חריגים (על הספה, על השטיח), טפטוף שתן בלבד, כאב רב בניסיון לתת שתן (בעלים רבים מתבלבלים וחושבים שבעל החיים שלהם סובל מעצירות). סימנים נוספים כוללים חוסר תיאבון, כאב ויללות, ליקוק איבר המין וחוסר נוחות. בשלבים חמורים יותר יכולים להופיע הקאות, אפאטיות ודיכאון.
אבחון חסימת השתן מתבצע באופן עיקרי במהלך הבדיקה הפיזיקלית על ידי הוטרינר – הוטרינר יחוש בשלפוחית שתן גדושה ונפוחה אשר אינה מתרוקנת בלחיצה (וכן, לחיצה זו תגרום כאב לבעל החיים). ניתן להיעזר בצילום רנטגן (בעיקר ניגודי) אך לרוב אין צורך. כמו כן, יש לבצע בדיקות דם להערכת מצב האלקטרוליטים בדם, בדיקה החשובה על מנת להעריך בצורה נכונה את מצב החתול החסום.
כיצד נטפל בחתול עם חסימת שתן?
חשוב להדגיש, חתול הסובל מחסימת שתן מלאה נמצא בסכנת חיים. ללא עזרתנו, הפרוגנוזה נוראית. חתול חסום יש, קודם כל, לפתוח את החסימה. פתיחת החסימה נעשית על ידי החדרת קטטר שתן, פרוצדורה סטרילית הנעשית בהרדמה מלאה. החדרת קטטר שתן לעיתים אינה קלה שכן אנו נדרשים לעבור את החסימה שנוצרה בדרכי השתן. במקרים קשים ניתן לשאוב שתן הישר מן השלפוחית באמצעות מזרק על מנת להקל זמנית על בעל החיים עד נצליח להחדיר קטטר שתן.
לאחר שהחדרנו קטטר שתן בצורה תקינה והחסימה הוסרה, יש לעבור לטיפול תומך. נוזלים לווריד, טיפול אנטיביוטי למאבק בזיהום השתן אשר שיחק תפקיד ביצירת החסימה (אם קיים) וכן תרופות העוזרות למנוע הישנות חסימה שכזו. כמו כן ניתן להיעזר במזונות מסויימים לפי אופי הקריסטלים שנמצאים בבדיקת שתן ובכך למנוע היווצרות אבנים ופלאגים בעתיד.
במקרים קשים של חסימות כרוניות בעיקר ניתן לבצע פרוצדורה כירורגית ליצירת פתח נוסף לשופכה, כך שצינור זה לא יהיה כה צר ומועד לחסימות.
מדובר בבעיה נפוצה במיוחד בחתולים ולכן יש לדעת להכיר את הסימנים כך שנוכל לטפל בבעלי החיים שלנו במהירות האפשרית וכך גם ביעילות האפשרית.
רפואה שלמה!