המוברטונלה, או בשמה החדש, מיקופלסמה המופליס הינו חיידק המדביק חתולים. החיידק מוכר יותר בשם המחלה לה הוא גורם – אנמיה מדבקת בחתולים. במאמר זה נסקור את מאפייני המחלה, את הגורמים לה ואת דרכי ההתמודדות שלנו איתה.
אנמיה מדבקת בחתולים, כפי שנאמר לעיל, נגרמת על ידי החיידק מיקופלסמה המופליס. החיידק מועבר לחתול על ידי עקיצת הפרעוש בעיקר. בנוסף להעברה על ידי עקיצות פרעושים, החיידק מועבר גם מהאם אל הגורים, ומחקרים אחרונים מראים כי יכול לעבור גם על ידי נשיכת חתול. בישראל, נפיצות המחלה נעה בין 15% ל25% מהחתולים אשר נבדקו, ונפוצה יותר בחתולים אשר יוצאים מהבית. המחלה לרוב מתפרצת בשילוב עם מחלות הפוגעות בתפקודה התקין של מערכת החיסון כגון FIV(איידס חתולים) או FeLV. חתול יכול להיות גם נשא של החיידק מבלי להראות את תסמיני המחלה.
החיידק מתיישב בכדוריות הדם האדומות של בעל החיים, ובשל פגיעתו בהן והן בשל פעילות מערכת החיסון כנגד החיידק – מפורקות כדוריות הדם האדומות וכך מתקבלת האנמיה. תסמיני המחלה כוללים חום, אפטיה וחולשה. נוכל להבחין בחיוורון של הריריות בשל האנמיה (ניתן לראות זאת באזור החניכיים – צבע בהיר בניגוד לוורוד התקין), אשר בשילוב התסמינים האחרים יכול להצביע לנו על כך שהחתול או החתולה סובלים מאנמיה מדבקת.
אבחון המחלה יעשה על ידי דגימת דם והסתכלות במיקרוסקופ או זיהוי מעבדתי בשיטת הPCR.
המחלה היא מחלה חמורה, וללא טיפול יכולה להוביל לתמותה בסדר גודל של 30%. הטיפול העיקרי הוא טיפול אנטיביוטי ממושך (שבועיים-שלושה לפחות) באנטיביוטיקה בשם דוקסילין. בחלק מהמקרים יש אפילו צורך באשפוז בעל החיים ומתן תרופות נוספות.
לסיכום, המחלה היא לא מחלה קלה ואין לקחת אותה אותה בקלות דעת. אם הסימנים אשר הוצגו כאן מתקיימים יש להגיע במהירות אל הרופא הוטרינר למען ביצוע הבדיקות האבחוניות והתחלת הטיפול.
ושתהיה רפואה שלמה לכם ולחתולייכם!
וטרינר במרכז-ד"ר אוהד טילס מרקוס
אבן גבירול 15 תל אביב