היגרומה בכלבים וחתולים:
היגרומה היא מעין שק או כיס תת עורי המכיל נוזל. כיס זה מתפתח כתגובה טבעית של הגוף לטראומה עקבית ומתמשכת אשר גורמת להצטברות נוזלים הנאגרים מתחת לעור. ללא התערבות רפואית היגרומה עלולה להיקרע, להפוך לפצע פתוח ולהזדהם. משום כך, חשוב להבין מדוע נוצרת היגרומה וכיצד למנוע את היווצרותה.
כיצד נוצרת היגרומה:
היגרומה נוצרת בעיקר באזורי נקודות לחץ בגוף בהם קיימת בליטה של עצם כגון: עצמות המרפקים(האזור הנפוץ ביותר), עצם הקרסול או חלקה החיצוני של עצם האגן. לאותן עצמות בולטת יש נטייה להיחבט או להימחץ תחת משקל הגוף באופן כרוני ובכך לפגוע ברקמות שבין העור לעצם. אם כך, דוגמא בולטת להיווצרות היגרומה היא רביצה ממושכת על משטחים קשיחים כמו בטון, שיש או עץ, שכן, תנוחה זו מפעילה לחץ בלתי פוסק על עצמות המרפקים. דוגמא שכיחה פחות היא חבלה חוזרת ונשנית בעצם בולטת מרהיט או עצם דומם. בתחילה הכיס קטן אך כל זמן שהלחץ על הרקמות ממשיך, נוזלים ימשיכו להצטבר והכיס ילך ויגדל. בשלב ראשוני זה(שיכול להימשך תקופה ארוכה) הכיס אינו כואב ועדיין בשלב הפיך, אולם בהיעדר טיפול מתאים בזמן הכיס עלול להתקשות, להזדהם. שלב זה כרוך בסבל רב לכלב ודורש טיפול כירורגי בכדי להחלים. היגרומה נפוצה יותר בכלבים צעירים מגזעים גדולים וענקיים(דני ענק, מסטיף, לברדור, רועה גרמני וכו') בעלי פרווה קצרה וממצא נפוץ בכלבים מבוגרים בשלבי שיקום ממחלה או מניתוח עקב מנוחה שעות ארוכות במצב סטטי.
איך מאבחנים שאכן מדובר בהיגרומה:
וטרינר יאבחן היגרומה על ידי בדיקה פיזיקלית וסקירת ההיסטוריה הרפואית של הכלב. קיימת אפשרות לשאוב מהכיס נוזלים באמצעות מחט דקה ולאבחן אותם אך בדיקה זו אינה מומלצת מכיוון שיש סכנה שהכיס יזדהם בעקבות הפרוצדורה.
טיפול:
כאשר ההיגרומה נמצאת בשלביה הראשונים הדרך הנכונה ביותר לטיפול היא בגישה השמרנית, כלומר ע"י חבישה ומניעת טראומה נוספת לאזור הפגוע בלבד. מטרת החבישה היא ריפוד ההיגרומה באמצעות חומר רך כלשהו כמו גרב או תחבושת עבה(קיימים גם מוצרים ייעודיים שניתן לרכוש ברשת).על מנת למנוע טראומה נוספת רצוי לספק לכלב משטח רך עליו הוא יכול לנוח ולעודד אותו להשתמש בו. די בשני צעדים אלו בכדי להעלים היגרומה תוך מספר שבועות. במידה ומדובר בשלב מתקדם יותר או שנוצר זיהום, יש צורך בניקוז כירורגי, חבישה יום-יומית וטיפול אנטיביוטי כדי למנוע החמרה נוספת. חשוב לציין כי במקרה של זיהום, ניקוז כירורגי אמנם נחוץ להחלמה אך לא יפתור את מקור הבעיה, לכן, מומלץ מאוד להישמע להמלצות הווטרינר כיצד למנוע מההיגרומה להיווצר בשנית.
לסיכום, מניעה היא הדרך הטובה ביותר להתמודד עם היגרומה. יש לעודד כלבים בעלי נטייה להיגרומה לרבוץ על משטחים רכים ככל האפשר, במיוחד בשלבי ההתבגרות, למנוע השמנת יתר ולגלות ערנות לשלבים המוקדמים של היגרומה. אם למרות המאמצים נוצרה היגרומה, ככל שנקדים להגיע לווטרינר כך תוצאות ההחלמה יהיו אופטימליות.