אבנים בדרכי השתן בכלבים וחתולים
בשתן בעלי החיים כמו גם בבני אדם מומסים סוגים שונים של מינרלים אשר תחת תנאים מסוימים מתגבשים ויוצרים קריסטלים שבמשך הזמן מצטברים והופכים לאבנים. אבנים אלו יכולות להיווצר בכל אחד מחלקי מערכת השתן, החל מהכליות שם נוצר השתן, שופכנים, השלפוחית (ברוב המקרים) ועד לפתח השופכה. ריכוז גבוה של אותם מינרלים בשתן הוא תנאי הכרחי להיווצרות אבנים בעוד שלרמת החומציות(PH) בשתן יש השפעה רבה על סוג האבנים שייווצרו. קריטריונים אלו מושפעים מסוג המזון, יעילות הספיגה במעיים, זמינות מים טריים, כמות ותכיפות השתן, מדלקות, תרופות מסוימות ואף גנטיקה.
סימנים קליניים כוללים:
- הפרשת שתן תכופה מן הרגיל ובכמויות קטנות.
- קשיים וכאבים במתן שתן.
- דם בשתן.
- זיהומים חוזרים ונשנים בדרכי השתן.
- חסימה פיזית יכולה לגרום לחוסר יכולת במתן שתן, זהו מצב חירום אשר דורש התערבות בהקדם האפשרי. תלוי במיקום החסימה האבן יכולה לחסום את השופכה או את אחד מהשופכנים אשר מתנקזים אל השלפוחית. כאשר רק אחד מהשופכנים נחסם קשה יותר לזהות שמדובר בחסימה, שכן, הכליה והשופכן הנגדי לחסימה ממשיכים לתפקד ושתן יופרש כרגיל. כאבים ואי נוחות יהיו הסימנים היחידים במקרה כזה.
אבחון:
- אבנים גדולות מורגשות בבדיקה גופנית בעיקר בשלפוחית השתן.
- בדיקת שתן- נוכחות גבישים בשתן. בין השאר בודקים גם את חומציות השתן והימצאות כדוריות דם.
- צילום רנטגן- לא כל סוגי האבנים יופיעו בצילום.
- אולטרסאונד- כלי אבחון חשוב כיוון שניתן לראות את כל סוגי האבנים בבירור.
- בדיקות דם- על מנת לוודא שלא נגרם נזק לכליות.
ישנן מספר גישות טיפול אפשריות: בחירת הטיפול תלויה במיקום האבן, הרכבה הכימי ובהתאם למצבו הבריאותי של בעל החיים.
- גישה רפואית ע"י תזונה- במידה וסוג האבן הוא סטרווייט למשל, מזון רפואי מאפשר את המסת האבן בכך שהוא מוריד את חומציות השתן, גורם לפירוקה ומונע היווצרות נוספת של אבנים תודות לכך שהוא דל באותם מינרלים אשר יוצרים אותם מלכתחילה. מנגד, אבני אוקסלט לא ניתן להמיס ולכן יש להוציאם בניתוח. אנטיביוטיקה תינתן במידה ובקטריות הם הסיבה להיווצרות האבנים אך גם למטרות מניעה.
- גישה כירורגית – מתבצעת כאשר הגישה הרפואית לא צלחה, במקרים של אבנים בשלפוחית השתן או בזכרים בהם המסת אבנים אינה מומלצת. קוטר השופכה בזכרים קטן במיוחד ונשקפת סכנה לחסימתו במעבר האבנים המתפוררות החוצה וזה כאמור מצב מסוכן יותר. הוצאת האבנים תעשה בניתוח תחת הרדמה כללית ישירות מתוך השלפוחית או מחלקים אחרים רלוונטיים.
- Voiding hydropropulsion-(בנקבות) זוהי שיטה פשוטה בה נשתמש בלחץ מים כאמצעי לחלץ את האבן. בעזרת קטטר ממלאים את השלפוחית בנוזל סטרילי, מעמידים על הרגליים האחוריות ומפעילים לחץ על השלפוחית במטרה לשתן.
- Urohydropropulsion- בלחץ מים נדחוף את האבן חזרה לשלפוחית ולאחר מיכן נמשיך בגישה רפואית או כירורגית.
לסיכום: לאורך הטיפול ולאחר הטיפול יש חשיבות רבה בניטור ומעקב אחרי התפוררות האבנים עד להיעלמותם והמשך טיפול תזונתי כאמצעי מניעה.
שלכם, ד"ר אוהד טילס מרקוס, וטרינר לחיות בית.
0775077157